Το 60% των πολιτών της Βουλγαρίας υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και το 36% τάσσεται κατά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία "Alpha Research". 

Η έρευνα ξεκίνησε τρεις μέρες μετά την κατάληψη από φοιτητές της μεγαλύτερης αίθουσας του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών επιδοκιμάζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας, με τα ποσοστά υποστήριξης να είναι υψηλότερα στην πρωτεύουσα Σόφια και σε μικρότερες πόλεις (64-67%) και λίγο χαμηλότερα (59-56%) σε πόλεις της περιφέρειας και σε χωριά. 

Αντίθετοι με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι οι πολίτες ηλικίας πάνω από 60 ετών, ηλικιακή ομάδα που παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη πόλωση: το 47% εγκρίνει τις διαμαρτυρίες και το 52% τις αποδοκιμάζει. 

Το 64% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες είναι αυθόρμητες και καθοδηγούνται από την αίσθηση της δικαιοσύνης και το 29% απαντά ότι "είναι εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και ότι χρηματοδοτούνται". 

Το 20% των ανθρώπων που δεν υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες για κάποιο λόγο αναφέρει ότι οι φοιτητές είναι εκφραστές μόνον ηθικής διαμαρτυρίας και όχι ιδιοτελών κομματικών συμφερόντων. 

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το μέλλον, το 58% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι θα διογκωθούν και το 41% αναφέρει ότι θα αποδυναμωθούν προτού "αφυπνίσουν" άλλες κοινωνικές ομάδες. 

Το πανεπιστήμιο της Σόφιας και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε άλλες πόλεις είναι υπό κατάληψη φοιτητών που ζητούν την παραίτηση κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι και τη διάλυση της Βουλής. 

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης της Αχρίδας", το κεντρικό κτίριο του οποίου παραμένει υπό κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες. 

Η διοίκηση του πανεπιστημίου διεξάγει συνομιλίες με τους φοιτητές και προσπαθεί να τους πείσει να άρουν τον αποκλεισμό. Οι φοιτητές, μέλη της πρωτοβουλίας "Occupy Sofia University" (Καταλάβετε το Πανεπιστήμιο της Σόφιας), αρχικά ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου και λέκτορα του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Ντιμίταρ Τοκούσεφ, με αφορμή απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεβσκι παραμένει μέλος της Βουλγαρικής Βουλής. 

Στις 14 Ιουνίου, ο Ντέλιαν Πέεβσκι εξελέγη και ορκίστηκε πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, κίνηση που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στη χώρα. 

Ο διορισμός του Πέεβσκι ανακλήθηκε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, λόγω ύποπτων δεσμών της με ολιγάρχες, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα σήμερα, φοιτητές της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογραφικών Τεχνών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, απέκλεισαν την κεντρική οδό Ράκοβσκα στη Σόφια για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη του πανεπιστημίου της Σόφιας και διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα. 

"Σήμερα θα μιλήσουμε εμείς. Σήμερα θέλουμε να πούμε: ο μη εφησυχασμός οδηγεί τον κόσμο μπροστά, τον αλλάζει. Όποιος μας στηρίζει, στηρίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον και αξιοπρέπεια. Μην λέτε αύριο θα αρχίσουμε τις μεγάλες αλλάγες, σήμερα κερδίζουμε τα προς το ζην" τονίζεται σε διακήρυξη που διένειμαν οι φοιτητές της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογραφικών Τεχνών στα ΜΜΕ.