Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα και ο διαδικτυακός όμιλος Google ανακοίνωσαν σήμερα πως ξεκίνησαν τη ψηφιοποίηση του αρχείου του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να διευκολύνουν το κοινό να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες έγγραφα.

"Αυτό που διακρίνει τα αρχεία από τις άλλες πηγές, είναι ότι μπορεί να τα συμβουλευθεί κανείς σε όλον τον κόσμο", τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ασμάτ Ντανγκόρ.

Ημερολόγια της φυλακής του Μαντέλα, ιδιωτική αλληλογραφία και σημειώσεις του κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω του διαδικτύου.

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις και έτερα ιδρύματα που διαθέτουν σημαντικά έγγραφα του Μαντέλα, προκειμένου να τα αρχειοθετήσει και αυτά.

"Δεν αναμένουμε φυσικά να μας στείλουν τα πρωτότυπα, αποδεχόμαστε και αντίγραφα", τόνισε ο Ντανγκόρ, προσθέτοντας πως ορισμένα από τα έγγραφα αυτά μπορεί να περιέχουν πολύ προσωπικά στοιχεία, ή πληροφορίες που αφορούν πρόσωπα που ακόμη βρίσκονται εν ζωή.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα λίαν ευαίσθητα τούτα έγγραφα δεν πρόκειται να δημοσιευθούν», εξήγησε. «Δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας, αλλά μάλλον ευαισθησίας», πρόσθεσε. «Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να είναι όσο πιο πλήρες γίνεται», τόνισε.

Η Google προσέφερε στο Ίδρυμα Μαντέλα 1,25 εκατ. δολάρια για να φέρει εις πέρας το σχέδιο και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των πιο κατεστραμμένων εγγράφων, ανακοίνωσε το μέλος του Ιδρύματος Σέλο Χάτανγκ, τονίζοντας πως η όλη εργασία θα γίνει σταδιακά και δεν πρόκειται να περαιωθεί παρά μετά από αρκετούς μήνες.

Ο 92χρονος πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα, εμβληματική μορφή του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, και ο οποίος πέρασε 27 χρόνια μέσα στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος, αναπαύεται σήμερα στην κατοικία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, έπειτα από βραχεία νοσηλεία του στα τέλη Ιανουαρίου συνεπεία λοίμωξης του αναπνευστικού.