Εντείνεται ο προβληματισμός της κυπριακής κυβέρνησης και της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά και τη σημερινή δήλωση, στην Αθήνα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης, αμέσως, των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εξευρεθεί ένας τρόπος που θα καταστήσει πιο παραγωγικό τον διάλογο.

Η δήλωση έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της γραμματείας του ΟΗΕ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των πολιτικών κομμάτων.

Έγκυρη πηγή, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δήλωση Σουλτς, ανέφερε: «Και εμείς είμαστε υπέρ της επανέναρξης, αμέσως, των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», αλλά αυτό «πρέπει να γίνει, εφόσον υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, για την οποία δεν συμφωνεί η τουρκοκυπριακή πλευρά».

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έκανε παραστάσεις στους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Κίνας και της Γαλλίας.

Σε γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, τονίζεται ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε στους συνομιλητές του την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας Κοινής Δήλωσης, η οποία θα καθορίζει με σαφήνεια, και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης, τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.

Στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια.

Η κυβέρνηση, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρεί αυτονόητο ότι αυτό που αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να προωθούν την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφορικά με το θέμα του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «τα όσα έχουν προκύψει θα συζητηθούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι μοναδικός στόχος της πλευράς μας είναι ο ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αίσιο τέλος, προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο κ. Νεοφύτου προσέθεσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης «πολύ σωστά έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι το πλαίσιο του διαλόγου, το να συζητάμε και οι δύο πλευρές για το ίδιο αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικής σημασίας για να είναι οι συνομιλίες αποτελεσματικές».

Επισήμανε, επίσης, πως «η δήλωση του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, με τον τρόπο που έγινε, εύλογα δημιουργεί σε όλους μας αμφιβολίες, για το κατά πόσο συνδράμει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής προόδου».