Να μην υποκύπτουν στις «σειρήνες» της ξενοφοβίας, η οποία «μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα» κάλεσε, σήμερα, τους πολίτες της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

«Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες να μην υποκύπτουν σε διαθέσεις ξενοφοβίας. Αυτό θα μας κοστίσει πολύ ακριβά τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Ορεσάρσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εθνικιστών, με κεντρικό αίτημα να κλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία και να προωθηθεί ο επαναπατρισμός των μη νόμιμων μεταναστών.

Αφορμή για τη διαδήλωση και για το χθεσινό συλλαλητήριο μερικών χιλιάδων εθνικιστών στη Σόφια, αποτέλεσε η επίθεση Αλγερινού μετανάστη εναντίον πωλήτριας καταστήματος στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο ο δράστης προσπάθησε να ληστέψει.

Ο δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι στην εικοσάχρονη πωλήτρια, την οποία τραυμάτισε δέκα φορές στο πρόσωπο, στα χέρια και στο λαιμό, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής.

«Εκείνοι, τους οποίους αποκαλούν 'πρόσφυγες', έδειξαν το αληθινό πρόσωπό τους. Είναι φονιάδες, είναι τρομοκράτες. Εμείς καταθέσαμε στη Βουλή πρόταση να επαναπατριστούν στις χώρες, από τις οποίες ήρθαν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του εθνικιστικού «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εθνικιστών.

Η κατάσταση της κοπέλας είναι σταθερή και η ζωή της είναι εκτός κινδύνου, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές της κλινικής πρώτης βοήθειας «Πιρογκόφ», χειρουργοί της οποίας έκλεισαν με πενήντα ράμματα τις πολυάριθμες πληγές της εικοσάχρονης φοιτήτριας.

Η βουλγαρική αστυνομία καταζητεί τον Σαλαχεντίν Μπιν Αλαντίν (20 ετών), πολίτη Αλγερίας, ως ύποπτο δράστη της επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.