Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Μάικλ Σάτα απείλησε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας των Ορυχείων Χαλκού Κονκόλα (Konkola Copper Mines) που ανήκουν στην καταχωρημένη στο Λονδίνο εταιρεία Vedanta Resources, αν η εταιρεία προχωρήσει στο σχέδιό της να περικόψει περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.

"Αν απειλεί να απολύσει ανθρώπους άστε τον να απολύσει έστω και έναν και εμείς θα του πάρουμε την άδεια", δήλωσε ο Σάτα στον κρατικό ραδιοσταθμό ZNBC, αναφερόμενος στον διευθυντή της Κονκόλα, Κίσορ Κούμαρ, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι της Κονκόλα δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν την πληροφορία αυτή.

Ο Σάτα ανέβηκε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται την υπεράσπιση από το κράτος των εργαζομένων στην αφρικανική αυτή χώρα. Ανάλογες απειλές έχει εξαπολύσει πρόσφατα η Λουζάκα και κατά άλλων ξένων επενδυτών.

Η κυβέρνηση απείλησε τον περασμένο μήνα να κλείσει τα καταστήματα της Shoprite μετά την απόλυση από την εταιρεία λιανικής 3.000 υπαλλήλων της που απεργούσαν για τους μισθούς τους.

Η Shoprite, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Αφρικής, έκανε πίσω όσον αφορά τις απολύσεις.