Την διεξαγωγή ανοικτής ψηφοφορίας των μελών της κεντροδεξιάς για την επιλογή του επόμενου υποψήφιου της συντηρητικής παράταξης για την πρωθυπουργία ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και εκ των ηγετικών στελεχών της κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλφάνο δίνει μια απάντηση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στον Ιταλό δημοσιογράφο Μπρούνο Βέσπα έκανε σαφές ότι «πρόκειται να είναι και πάλι επικεφαλής της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, διότι ο χώρος της κεντροδεξιάς συνεχίζει να τον χρειάζεται».

Ο Αλφάνο, πρώην δελφίνος του μεγιστάνα του Τύπου, ήρθε σε ρήξη με τον Μπερλουσκόνι στις αρχές Οκτωβρίου, όταν, μαζί με άλλους είκοσι τέσσερις γερουσιαστές, θεώρησε ότι δεν έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο αναγκάζοντας στην πράξη τον Μπερλουσκόνι να υποχωρήσει ώστε να μην υποστεί μια πιθανόν συντριπτική ήττα.

Παρατηρητές σχολιάζουν ότι η τελική αναμέτρηση στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς έχει απλώς και μόνον αναβληθεί: στις αρχές Δεκεμβρίου θα πρέπει να εκλεγεί η ηγετική ομάδα της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» και αναμένεται να διαπιστωθεί παράλληλα αν μέσα στο κόμμα θα μπορέσουν να συνυπάρξουν τα «φιλοκυβερνητικά» και τα πιο «σκληροπυρηνικά» στελέχη, ή αν η ιταλική κεντροδεξιά οδεύει προς μια αναπόφευκτη διάσπαση.

Παράλληλα, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν αποκλείεται να προσπαθήσει και πάλι να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, με πρόφαση την τελική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014.

Η πραγματική του «ανησυχία», όμως, αφορά την επικείμενη φανερή ψηφοφορία της γερουσίας με θέμα την αποπομπή του από το σώμα και τα περιθώρια που θα μπορούσε να δημιουργήσει για να μπλοκάρει ή να αναβάλει όσο γίνεται περισσότερο την όλη σχετική διαδικασία.