Την προεκλογική του δέσμευση να βάλει λουκέτο στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα πέντε χρόνια μετά την εκλογή του και ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους δύο ειδικούς απεσταλμένους για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, τον Πολ Λιούις και τον Κλίφορντ Σλόαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα «κατέστησε σαφές ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι έχουν την πλήρη υποστήριξή του στο έργο τους» για τη μεταφορά των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Οι δυο ειδικοί απεσταλμένοι ορίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις μαζικές απεργίες πείνας των κρατουμένων στο κέντρο κράτησης στο νησί της Κούβας. Στη φυλακή αυτή κρατούνται 164 άνθρωποι από 23 χώρες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Ομπάμα «παραμένει πλήρως προσηλωμένος» στο κλείσιμο της εγκατάστασης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και προστίθεται ότι «οι εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο εξακολουθούν να απορροφούν οικονομικούς πόρους και να βλάπτουν τη θέση μας παγκοσμίως».

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο κράτησης άνοιξε το 2002 από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η λειτουργία του Γκουαντάναμο κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως ανά κρατούμενο ή επί του παρόντος και με βάση τον αριθμό των εγκλείστων περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σε αυτά τα χρήματα υπολογίζεται και η αμοιβή των συνηγόρων υπεράσπισης των κρατουμένων, μερικοί εκ των οποίων εργάζονται για χρόνια με τους έγκλειστους.