Σημεία προόδου στις διαβουλεύσεις του ελληνοκύπριου και του τουρκουκύπριου διαπραγματευτή για κατάληξη σε κοινή δήλωση πριν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων βλέπει ο «υπουργός» Eξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζτίλ Ναμί.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ναμί είπε, χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην κοινή ανακοίνωση.

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν όταν ξεκινήσαμε», είπε συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα, αλλά δεν είναι αξεπέραστα» και πως γίνονται διαβουλεύσεις ώστε «να υπάρξει ένα κείμενο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Εξάλλου, η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, σύμφωνα με τις οποίες, η κοινή δήλωση, που θα αναγνωστεί στην πρώτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, «έχει κλείσει κατά 90% μετά από την κατάθεση πρότασης από την ελληνοκυπριακή πλευρά που ικανοποιεί τις τουρκοκυπριακές ανησυχίες περί κατάλοιπου εξουσίας, διατηρώντας όμως τις αναφορές σε μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Συγκεκριμένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να αποδέχθηκε πως, εφόσον στην κοινή δήλωση θα καταγράφεται πως το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος θα πληροί τα χαρακτηριστικά της μιας κυριαρχίας, της μιας ιθαγένειας και της μιας διεθνούς προσωπικότητας, τότε μπορεί να ικανοποιηθεί και το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για καθορισμό του κατάλοιπου εξουσίας.

Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την αναφορά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται ότι μόλις καθοριστούν οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης ό,τι απομένει θα καταλήγει στις πολιτείες.

«Το ζητούμενο είναι η σωστή προετοιμασία» λέει ο έλληνας πρέσβης

Εν τω μεταξύ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία, Βασίλη Παπαϊωάννου, για τις τρέχουσες εξελίξεις.

«Είχα σήμερα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του τακτικού και συνεχούς συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στους δημοσιογράφους.

«Αυτό που έχει σημασία, όπως το υπογραμμίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν είναι το κριτήριο του χρόνου, αλλά το κριτήριο της σωστής προετοιμασίας, να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε και κατέληξε: «Αυτό είναι το ζητούμενο και σε αυτό προσπαθούμε να συμβάλουμε και με τις δικές μας δυνάμεις».