Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει τα σχέδια του απερχόμενου προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, τα οποία έχουν στόχο να ελεγχθεί πλήρως το πολύτιμο κακάο, το κατ' εξοχήν εθνικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

"Τα σχέδια εθνικοποίησης της παραγωγής του κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού...ισοδυναμούν με κλοπή", αναφέρεται επί λέξη στην επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, αυτήν ειδικά την πρωτοβουλία του Γκμπαγκμπό την χαρακτήρισε "νέα απονενοημένη πράξη του, ώστε να κρατηθεί όπως-όπως στην εξουσία", αποσαφηνίζοντας συγχρόνως ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να 'ευθυγραμμίζονται' με τη θεσμοθετημένη από τον Ουαταρά,απαγόρευση των εξαγωγών του κακάο", μέχρι νεοτέρας.

Πάντως, στην Ακτή Ελεφαντοστού ο τομέας του κακάο, ενόψει και των κυρώσεων που αντιμετωπίζει εκ μέρους της ΕΕ, έχει κυριολεκτικά παραλύσει, οδηγώντας στο επίπεδο της σχεδόν πλήρους απραξίας τις δραστηριότητες στα δύο μεγάλα εξαγωγικά λιμάνια της δυτικοαφρικανικής χώρας, δηλαδή του Αμπιτζάν και του Σαν Πέδρο.

 Αναφέρεται ότι το λιμάνι Σαν Πέδρο είναι το βασικότερο λιμάνι εξαγωγής κακάο, παγκοσμίως.