Η ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως και η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στην Εργασία. Τις παραδοχές αυτές εκτιμά ως βασικές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει αναλάβει δέσμευση να κλείσει τη μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων ορίζοντας την 5η Μαρτίου του έτους, ως ημέρα εξίσωσης των μισθών.

Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών παραμένει απογοητευτική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί την αιτία για τη μισή αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και για το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Στη χώρα μας, το "μισθολογικό χάσμα" μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ασκούν την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα ξεπερνά το 22%, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο μέσος όρος είναι 17,5%.

Η Ελλάδα, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, μετά την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).

Η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, σε δηλώσεις της υποσχέθηκε, ότι "μαζί με τα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά τη διαφορά των αμοιβών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, ώστε στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε πλέον ημέρα ισότητας των μισθών για να υπενθυμίζουμε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών".

Αντίστοιχα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας με σειρά εκδηλώσεων από τις 3 μέχρι τις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, διαπιστώνει ότι οι ανισότητες για τις γυναίκες όπως οι διαφορές αμοιβής σε σχέση με τους άντρες, παραμένουν, όπως και οι δυσκολίες εισόδου στην αγορά εργασίας, η μητρότητα δεν προστατεύεται επαρκώς, ενώ η φτώχια πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.

Οι δυσκολίες για είσοδο στην αγορά εργασίας συνδέονται άμεσα με την προστασία της μητρότητας όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δεχθεί την "Οδηγία για τη Μητρότητα" που αποτελεί πρόταση του Κοινοβουλίου.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε στις 6 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες αλλά σύμφωνα με την Ελληνίδα Υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη που κατέβαλε προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα η πόλωση μεταξύ Κοινοβουλίου και Επιτροπής ήταν μεγάλη.

Η κ. Κατσέλη πάντως είχε εμφανιστεί απαισιόδοξη για την έκβαση της συζήτησης ενόψει της υιοθέτησης της "πράσινης βίβλου". Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί προγράμματα για την ένταξη και την υποστήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας στα πλαίσια της δέσμης μέτρων δαπάνης 2,5 δις για την ενίσχυση της απασχόλησης και μέσω του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας.

Χθες, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης (Ν.Δ), κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον αρμόδιο Επίτροπο Λάτσιο Άντορ, θέτοντας το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή ενημέρωση για τις δράσεις που πρόκειται να υιοθετήσει αναφορικά με:

· την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών παιδικής φροντίδας, και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές, καθώς επίσης και

· την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων προκειμένου οι δράσεις δημόσιας φροντίδας να συμπληρώνονται από ΜΚΟ, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς όφελος των εργαζομένων γονέων.

Τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αυξάνονται αλματωδώς έναντι της μόνιμης εργασίας, αφορούν περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται να αποδεχθούν περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα για να αντιμετωπίσουν και τις ανάγκες της οικογένειας επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η γραμματεία ισότητας της ΑΔΕΔΥ και ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα τα οποία:

 Θα στηρίζουν την εργασία.

Θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.

Θα εξασφαλίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, με βάση τα προσόντα που έχει σήμερα η γυναίκα.

Θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ασφαλιστικά της δικαιώματα.

Θα αναβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές προς την οικογένεια.

Θα προωθούν την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων, ώστε να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο στο 13,9%, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλότερα και διαμορφώνονται στο 17% με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται σε 9,6%. Ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες (15 - 24 ετών) η ανεργία πλησιάζει το 34,3%.

Ακόμη ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, κάτι που συχνά συνιστά απόλυσης των θυμάτων.