Η Ακαδημία Βαγκάνοβα, διάσημη ρωσική σχολή χορού στην Αγία Πετρούπολη, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανεξετάσει τον διορισμό στη θέση του διευθυντή της σχολής του Νικολάι Τσισκαρίτζε, πρώην χορευτή το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Θεάτρου Μπολσόι.

Ο 39χρονος Τσισκαρίτζε, ο οποίος απομακρύνθηκε από το Μπολσόι μετά το σκάνδαλο της επίθεσης με οξύ κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του μεγάλου μοσχοβίτικου θεάτρου, διορίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου διευθυντής της Ακαδημίας αυτής, μαθητές της οποίας ήταν ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, η Γκαλίνα Ουλάνοβα.

Ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είχε παρουσιάσει στις 28 Οκτωβρίου τον νέο διευθυντή στους μαθητές και τους καθηγητές της Ακαδημίας, της οποίας η διευθύντρια και η καλλιτεχνική διευθύντρια, πρόσωπα που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, έμαθαν την ίδια ημέρα τον διορισμό αυτό από τον υπουργό που τις ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη σχολή.

"Ο βιαστικός αυτός διορισμός ουσιαστικά παρέλυσε το έργο της Ακαδημίας και επέφερε τεράστιο πλήγμα στην Ακαδημία και σε όλο τον ρωσικό πολιτισμό", γράφουν εκατό καθηγητές της Ακαδημίας Βαγκάνοβα και χορευτές του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης σε αυτή την επιστολή που κοινοποίησαν επίσης στην UNESCO.

Η απομάκρυνση της διευθύντριας Βέρα Ντοροφέγεβα και της καλλιτεχνικής διευθύντριας Αλτινάι Ασιλμουράτοβα "καταφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα" στην σχολή και την παράδοσή της, προσθέτουν οι υπογράφοντες την επιστολή. Καταγγέλλουν "μια απαράδεκτη απόφαση, μάλιστα εγκληματική" και ζητούν ο διορισμός αυτός "να επανεξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας".

Ο Τσισκαρίτζε είναι διπλωματούχος της Ακαδημίας χορογραφίας της Μόσχας που είναι γνωστή για ένα διαφορετικό στυλ χορού και κατά παράδοση θεωρείται μικρότερου κύρους από την σχολή της Αγίας Πετρούπολης.

Πριν απομακρυνθεί από το Μπολσόι τον Ιούνιο, ο Τσισκαρίτζε ενεπλάκη σε οξεία διαμάχη με την διεύθυνση του θέατρου, μετά την επίθεση με οξύ εναντίον του αντίζηλού του και καλλιτεχνικού διευθυντή Σεργκέι Φιλίν.

Ο διευθυντής του Μπολσόι Ανατόλι Ικσάνοφ — ο οποίος αποπέμφθηκε — είχε κατηγορήσει σχεδόν ανοιχτά τον Τσισκαρίτζε ότι είναι ο υποκινητής της επίθεσης αυτής.