Η συνεργασία του με τους αστυνομικούς ανακριτές, όπως κι η παραδοχή της ενοχής του, από τη στιγμή της σύλληψής του, επιμέτρησαν ως ελαφρυντικά στοιχεία στον καθορισμό της ποινής του 57χρονου πρώην αστυνομικού Αθανάσιου Καραπατέα, που είχε   στήσει εργαστήρι- «μπαρουταποθήκη», στο κέντρο της Λεμεσού.

Με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, που άρχισε στις 20 του περασμένου Απρίλη, το Κακουργιοδικείο επέβαλε την Τρίτη στον 57χρονο ποινή φυλάκισης 2 χρόνων. 

Η ανακάλυψη του παράνομου εργαστηρίου με την μεγαλύτερη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων που εντοπίστηκε ποτέ στην Κύπρο, στην οδό Φιλίππου Μακεδόνα στο κέντρο της πόλης, έγινε στις 18 Απριλίου.

Είχε προηγηθεί η κατάσχεση ποσοτήτων κροτίδων, που βρέθηκαν σε «πρατήρια» παρανόμων, που εφοδιάζονταν το υλικό τους από το εργαστήριο του 57χρονου.

Η πρωτοφανής υπόθεση που ήρθε στην δημοσιότητα παραμονές του Πάσχα, είχε απασχολήσει σοβαρά τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού η συσσώρευση τέτοιων ποσοτήτων εκρηκτικών υλικών, ήταν ικανή, μετά από κάποιο ατύχημα, να καταστρέψει το κέντρο της Λεμεσού. Η καταμέτρηση «έδειξε» πως ο 57χρονος πρώην αστυνομικός είχε αποθηκεύσει 34 χιλιάδες  κροτίδες, 3.400 διάφορα πυροτεχνήματα, 5000 τεμάχια ταχύκαυστου φυτιλιού, 519 βεγγαλικά, 128 επίγεια εκτοξευόμενα πυροτεχνήματα, αλλά και ποσότητες διαφόρων χημικών και πυροτεχνικών συνθέσεων, συνολικού βάρους 265 κιλών. Από την Αστυνομία είχαν παραληφθεί  επίσης και 168 χαρτοκιβώτια αδρανών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κροτίδων.

Εντύπωση προκάλεσε τότε και το γεγονός της συστηματικής κι οργανωμένης παραγωγής των επικίνδυνων εκρηκτικών, αφού σε διάφορους χώρους της ισόγειας κατοικίας γινόταν διαφορετική εργασία ως την ολοκλήρωση κατασκευής των κροτίδων.  Μια 25χρονη αλλοδαπή, που χρησιμοποιούσε ο 57χρονος ως βοηθό του στο παράνομο εργαστήριο, απαλλάγηκε των κατηγοριών που αρχικά αντιμετώπιζε.