Το δημοτικό συμβούλιο του Βούκοβαρ ενέκρινε προσθήκες στο καταστατικό του δήμου, με τις οποίες η πόλη ανακηρύσσεται ιδιαίτερος τόπος ευλάβειας για τα θύματα του πολέμου στην Κροατία, του Πατριωτικού Πολέμου και αλλαγές, με τις οποίες επίσημη γλώσσα στην πόλη είναι η κροατική και η λατινική γραφή.

Τις τροποποιήσεις πρότειναν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και από το Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων Άντε Στάρτσεβιτς (HSP AS).

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), από το Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων Άντε Στάρτσεβιτς (HSP AS) και ένας ανεξάρτητος και κατά τάχθηκαν τρία μέλη του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος (SDS).

Οκτώ μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP)δεν ψήφισαν, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Με τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν, η περιοχή του Βούκοβαρ εξαιρείται από την εφαρμογή του νόμου για τη χρήση της γλώσσας και της γραφής των εθνικών μειονοτήτων και από το άρθρο 12 του συνταγματικού νόμου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Στην πόλη Βούκοβαρ, που αποτέλεσε θέατρο συγκρούσεων στη διάρκεια του πολέμου, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες η εφαρμογή του νόμου για τις μειονότητες και η εισαγωγή του κυριλλικού αλφάβητου, το οποίο χρησιμοποιούν επίσημα οι Σέρβοι.

Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες πάνω από το 1/3 του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα. Στο Βούκοβαρ, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι Σέρβοι.

Η οργάνωση "Επιτελείο για την προστασία του κροατικού Βούκοβαρ" οργάνωσε διαφόρων μορφών διαμαρτυρίες από τότε που τοποθετήθηκαν έξω από δημόσια κτίρια πινακίδες στις δύο γραφές, τη λατινική που χρησιμοποιούν οι Κροάτες και την κυριλλική που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι.

Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούν την κροατική κυβέρνηση για αλαζονεία έναντι των βετεράνων πολέμου και των οικογενειών των θυμάτων και για παράνομη, ανήθικη και απάνθρωπη πολιτική.