Βάσιμο λόγο για χορήγηση ασύλου σε Ρώσους ομοφυλόφιλους χαρακτήρισε ο ολλανδός υπουργός εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο της χώρας την παραβίαση των δικαιωμάτων τους καταδικάζοντας την νομοθεσία που απαγορεύει την ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανηλίκους.

Ο νόμος αυτός «έχει ένα αποτέλεσμα στιγματισμού και διακρίσεων και συμβάλει σε ένα κλίμα ομοφοβίας», επισημαίνει ο Τίμερμανς στην επιστολή του.

«Οι περιπτώσεις των LGBT, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνεπειών της νέας νομοθεσίας, θα εξετάζονται βεβαίως κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων για την χορήγηση ασύλου», σημείωσε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «θα οδηγούν στην έκδοση μιας άδειας ασύλου».

Ο Τίμερμανς αναφέρει, επίσης, ότι η Ολλανδία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έναρξη διαλόγου σχετικά με «τη θέση της κοινότητας των LGBT στη Ρωσία».

Η επιστολή αυτή εστάλη λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση του Ολλανδού βασιλιά Γουλιέλμου-Αλέξανδρου και της βασίλισσας Μάξιμα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 Νοεμβρίου για τα 400 χρόνια των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των χωρών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε ένταση για δύο λόγους. Ο ένας αφορά την κράτηση στην Ρωσία ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις, ανάμεσά τους και δύο Ολλανδοί, και η κατάσχεση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν το οποίο ήταν καταχωρημένο στην Ολλανδία.

Ο δεύτερος είναι ο ξυλοδαρμός υψηλόβαθμων διπλωματών και των δύο χωρών στα σπίτια τους αντιστοίχως στη Μόσχα και στη Χάγη πριν από περίπου ένα μήνα με την Ολλανδία να ζητά συγγνώμη μετά την παράνομη κράτηση από την ολλανδική αστυνομία ενός Ρώσου διπλωμάτη.

Στην Ρωσία, αντίστοιχα, άγνωστοι έγραψαν με κραγιόν LGBT στον καθρέφτη ενός Ολλανδού διπλωμάτη αφού του επιτέθηκαν στο διαμέρισμά του στην Μόσχα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποβάθμισε τις εντάσεις, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι οι σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την Ρωσία είναι ισχυρές και δεν έχουν ζημιωθεί.