Οι πρόσφατοι μετανάστες στη Βρετανία πληρώνουν σε φόρους περισσότερα απ' όσα παίρνουν σε επιδόματα, διαπιστώθηκε σήμερα από μια μελέτη για τον αντίκτυπο που έχει η μετανάστευση, ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συρροή εξειδικευμένων μεταναστών σχετίζεται με αύξηση στην παραγωγικότητα.

Τα αισθήματα εναντίον των μεταναστών τροφοδοτήθηκαν πρόσφατα στη Βρετανία από προειδοποιήσεις σε δεξιάς απόκλισης μέσα ενημέρωσης σχετικά με νέες αφίξεις μεταναστών που, όπως υποστηρίζουν τα μέσα αυτά, ζουν με επιδόματα, διεκδικώντας βοηθήματα από το κράτος και δωρεάν περίθαλψη υγείας.

Σύμφωνα με μια μεγάλης έκτασης μελέτη βασισμένη σε δεδομένα από την Επισκόπηση του Εργατικού Δυναμικού της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μετανάστες από τις χώρες της ευρωζώνης που έφθασαν από το 2001 ως το 2011, έχουν πληρώσει 34% περισσότερους φόρους απ' όσα έχουν εισπράξει σε επιδόματα, ενώ οι μετανάστες από άλλες χώρες πλήρωσαν περίπου 2% περισσότερα απ' όσα πήραν.

Γενικά οι μετανάστες είναι κατά 45% λιγότερο πιθανό να διεκδικήσουν κάτι από το κράτος, σε σχέση με τους "ιθαγενείς", τους γεννημένους στη Βρετανία πολίτες, έδειξε η μελέτη.

«Αν δει κανείς τους μετανάστες που έφθασαν μετά το 1999, τόσο αυτούς από την ευρωζώνη όσο και εκείνους εκτός ευρωζώνης, έχουν μια θετική φορολογική εισφορά», δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πανεπιστημιακός Κρίστιαν Ντάστμαν, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης εκ μέρους του University College London.

«Κατά την ίδια περίοδο, ιθαγενή άτομα πήραν βασικά περισσότερα από το σύστημα πρόνοιας απ' όσα συνέβαλαν σ' αυτό σε φόρους», πρόσθεσε.