Οι Κούρδοι της Συρίας που μάχονται εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών έχουν καταφέρει να τους εκδιώξουν από μεγάλο μέρος στα βορειοανατολικά της χώρας, εδραιώνοντας την παρουσία τους σε μια περιοχή την οποία διοικούν αυτόνομα.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι μετά από τριήμερες μάχες εκδίωξαν τους ισλαμιστές, ενώ πηγές των τελευταίων έκαναν λόγο για «τακτική υποχώρηση».

Ο Ρεντούλ Χαλίλ, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ανέφερε ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταλάβει την πόλη Ρας αλ Άιν και όλα τα γύρω χωριά. Το Ρας αλ Άιν βρίσκεται στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα που συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία. Οι κάτοικοί της στη μεγάλη πλειονότητά τους (70%) είναι Κούρδοι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του ανέφερε ότι οι Κούρδοι ελέγχουν τουλάχιστον 19 πόλεις στην περιοχή αυτή.

Οι ισλαμιστές συγκρούονται με τους Κούρδους στη μεθόριο εδώ και πολλούς μήνες. Ο Χαλίλ είπε ότι η προώθηση των Κούρδων μαχητών έγινε μετά από σκληρές, τριήμερες μάχες, διαψεύδοντας την πληροφορία ότι οι ισλαμιστές απλώς υποχώρησαν. «Δεν επρόκειτο για υποχώρηση αλλά για ήττα», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Το κάναμε επειδή συνιστούσαν άμεση απειλή για τις κουρδικές περιοχές. Υπήρχαν καθημερινές επιθέσεις από την πλευρά τους», συνέχισε.

Μια πηγή που συνδέεται με το Μέτωπο αλ Νόσρα, το οποίο σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, είπε ότι οι ισλαμιστές αποσύρθηκαν χωρίς να δώσουν μάχη καθώς αντιμετώπιζαν δυσκολίες να πείσουν τους μαχητές τους να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Οι ισλαμιστές υποχώρησαν στο Τελ Αμπιάντ, άλλη μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία, και πηγές των ανταρτών υποστήριξαν ότι και στην περιοχή αυτή διεξάγονται συγκρούσεις με τους Κούρδους. 

Ο Χαλίλ προειδοποίησε ότι οι Κούρδοι θα τους πολεμήσουν και εκεί. «Όσο παραμένουν εκεί, απειλούν τις περιοχές μας. Θα ανακαταλάβουμε όλα τα εδάφη μεταξύ του Τελ Αμπιάντ και του Ρας αλ Άιν».