Η Βραζιλία κατασκόπευε το 2003 τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, τους οποίους υποπτεύονταν ότι συμμετείχαν σε μια επιχείρηση δολιοφθοράς στο διαστημικό κέντρο Alcantara όπου 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια έκρηξη τη χρονιά εκείνη, χωρίς όμως να βρουν αποδείξεις.

Έγγραφα της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εφημερίδα Folha de São Paulo αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας, στόχοι των οποίων ήταν γάλλοι πράκτορες και οι επαφές τους στην Αλκαντάρα, στην πολιτεία Μαρανιάο, όχι μακριά από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.

Η βραζιλιάνικη προεδρία καθώς και η πρεσβεία της Γαλλίας στη Μπραζίλια αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Χθες Δευτέρα η Φόλια ντε Σάο Πάολο είχε αποκαλύψει ότι τη δεκαετία του 2000 η Βραζιλία κατασκόπευε τους διπλωμάτες της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ στις πρεσβείες τους και στις κατοικίες τους καθώς και χώρους τους οποίους η Μπραζίλια είχε ενοικιάσει στις ΗΠΑ.
Οι παρακολουθήσεις αυτές, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα, «ήταν μια επιχείρηση αντικατασκοπείας», ανέφερε η βραζιλιάνικη προεδρία σε χθεσινή της ανακοίνωση.

«Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται (. . .) έγιναν βάσει των βραζιλιάνικων νόμων περί προστασίας των εθνικών συμφερόντων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Βραζιλιάνοι βουλευτές ζήτησαν χθες εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες έγιναν γνωστές αφού η Μπραζίλια επέκρινε έντονα τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στη Βραζιλία.