Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της απάτης και της απιστίας ο πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του στο υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διατηρεί κενή τη θέση μετά την παραίτησή του, πριν από 11 μήνες, με τον ίδιο να εκφράζει ικανοποίησή του. «Σε συγχαίρω για την απαλλαγή από τις κατηγορίες και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για την επιστροφή σου στην κυβέρνηση ώστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για το καλό του Ισραήλ» δήλωσε ο Νετανιάχου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Όλα άρχισαν όταν ο Ντάνι Αγιαλόν, ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών επί της υπουργίας του, ισχυρίστηκε ότι ο Λίμπερμαν τον είχε πιέσει να διορίσει πρεσβευτή στην Λετονία τον Ζεέβ Μπεν Άριε που τότε ήταν πρεσβευτής στη Λευκορωσία.

Ο Αγιαλόν υποστήριζε ότι ο Άριε είχε ενημερώσει τον Λίμπερμαν για μια έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας σε βάρος του και με αυτό τον τρόπο ο Λίμπερμαν ήθελε να τον ανταμείψει.

Περιπλέκονται τα πράγματα στο Παλαιστινιακό 

Η επιστροφή του υπερεθνικιστή Λίμπερμαν στην κυβέρνηση μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.

Έποικος που ζει σε κατεχόμενα εδάφη στα οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ιδρύσουν το κράτος τους, ο Λίμπερμαν έχει εκφράσει απερίφραστα επιφυλάξεις για τις διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο έπειτα από αδιέξοδο τριών ετών, λέγοντας πως η επίτευξη μιας διαρκούς συμφωνίας ειρήνης είναι αδύνατη.

«Σας συγχαίρω για την ομόφωνη αθώωση και είμαι ευτυχής για την επιστροφή σας στην ισραηλινή κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για το καλό του λαού του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου στον Λίμπερμαν, σύμφωνα με τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτένου του Λίμπερμαν, το οποίο έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ χάρη στις ψήφους των μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως ο ίδιος ο Λίμπερμαν (γεννήθηκε στη σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1978), είναι σύμμαχο του δεξιού Λικούντ του Νετανιάχου.

Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αποφάσισε ομόφωνα να αθωώσει τον Λίμπερμαν, ο οποίος κατηγορούνταν για απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σχετικά με κατηγορίες ότι έδωσε σε έναν ισραηλινό διπλωμάτη θέση πρεσβευτή στη Λιθουανία ως αντάλλαγμα για απόρρητες πληροφορίες που του είχε δώσει ο τελευταίος σχετικά με μια έρευνα που διενεργούσε η αστυνομία στις υποθέσεις του. Συγκεκριμένα η αστυνομία ερευνούσε κατηγορίες ότι ο Λίμπερμαν είχε δεχθεί παρανόμως εκατομμύρια δολάρια από διάφορους ξένους επιχειρηματίες. Αυτή η χωριστή έρευνα μπήκε στο αρχείο πέρυσι λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Η σημερινή ετυμηγορία ήρθε έπειτα από 17 χρόνια κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του Λίμπερμαν και έρευνες σε βάρος του που είχαν επεκταθεί σε εννέα χώρες.

«Αυτό το κεφάλαιο βρίσκεται τώρα πίσω μου και επικεντρώνω τώρα στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε ο αθωωθείς σε ένα σύντομο σχόλιό του προς τους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.