Η προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές έχει αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε ο Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΣτΕ σήμερα.

Η εφαρμογή των «πολιτικών ελέγχου των συνόρων της ΕΕ έχει επιβλαβείς συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά το δικαίωμα να εγκαταλείπει κανείς μία χώρα, που είναι μία από τις προϋποθέσεις για να απολαύει κανείς άλλα δικαιώματα — και κυρίως, το δικαίωμα στο άσυλο», τόνισε ο Μούιζνιεκς.

Στα μέτρα που εφαρμόζονται για τον έλεγχο των συνόρων συμπεριλαμβάνονται αποκλεισμοί εισόδου με βάση εθνοτικά κριτήρια, κυρώσεις στους μεταφορείς που δεν συνεργάζονται με την αστυνομία, κατασχέσεις ταξιδιωτικών εγγράφων, κατάργηση στην πράξη των συμφωνιών επανεισδοχής και εξαιρετικά επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές στην υποδοχή μεταναστών από στεριά και θάλασσα, σημείωσε ο Επίτροπος.

Ο Μούιζνιεκς σημείωσε ακόμη ότι:

-Στα Δυτικά Βαλκάνια οι κυβερνήσεις πιέζονται από την ΕΕ να μειώσουν τον αριθμό των πολιτών τους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, με την απειλή ότι θα αναγκαστούν να επιβάλλουν υποχρεωτική απαίτηση θεώρησης.
- Μόνο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κατά την περίοδο 2009-2012, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα σε περισσότερους από 7.000 πολίτες.

- Στην Σερβία θεσπίστηκαν στον ποινικό κώδικα της χώρας διατάξεις που κάνουν δυσκολότερο για τους πολίτες να ζητούν άσυλο ή να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
- Οι συνοριοφύλακες της ΕΕ με την πρακτική παρεμπόδισης των μεταναστών από την θάλασσα, λειτουργούν με τρόπο ο οποίος αμφισβητείται αν είναι νόμιμος και εάν συμμορφώνεται και ενάντια στην ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ο Μούιζνιεκς.

Ο Επίτροπος τόνισε πως οι πολιτικές ελέγχου μεταναστών της ΕΕ να αρχίσει να γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και με μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα.