Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι τον ερχόμενο χρόνο ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε την Τετάρτη γνωστό από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Μόνος υποψήφιος στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών, ο 57χρονος κ. Σουλτς υπερψηφίσθηκε από το σύνολο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη βόρεια Γερμανία, πρώην βιβλιοπώλης, εκλέγεται από το 1994 στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της σοσιαλιστικής ευρωομάδας και στις αρχές του 2012 διορίσθηκε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, βάσει συμφωνίας εναλλαγής στη θέση με τους Συντηρητικούς.

Είναι ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τους Συντηρητικούς, ο καθορισμός ενός επικεφαλής διχάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το πανευρωπαϊκό κόμμα που συνασπίζει μεταξύ άλλων τη γαλλική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Πριν από το Μάρτιο, δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση για ενδεχόμενο υποψήφιο για την προεδρία της επιτροπής.

Ο νυν πρόεδρος της επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανήκει στο ΕΛΚ.

Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009, προβλέπει ότι η επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών»· εξ ου και η ιδέα να καθοριστεί ένας επικεφαλής σε κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, ο οποίος θα γινόταν πρόεδρος της Επιτροπής σε περίπτωση νίκης του κόμματός του.

Το σχέδιο, ωστόσο, προκαλεί επικρίσεις και επιφυλάξεις, κυρίως από την πλευρά των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι επιθυμούν να κρατήσουν το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά το όνομα του διαδόχου του κ. Μπαρόζο.