Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί «παράνομες» τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Θεωρούμε σήμερα, όπως κάναμε πάντα, ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Βασικός στόχος του Κέρι στο ταξίδι αυτό είναι να αποτρέψει την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, καθώς και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι τις σαμποτάρουν.

«Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση, θα έχει και αυτή τα πάνω και τα κάτω της», είπε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων είναι «αποφασισμένες να εργαστούν» για να βρουν μια βιώσιμη λύση.

«Πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία για να δείξουμε στους δύο λαούς ότι η ειρήνη ωφελεί τις οικονομικές ευκαιρίες, την ευημερία και την καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο Κέρι, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν άλλα 75 εκατομμύρια δολάρια στις παλαιστινιακές υποδομές. Στη σύνοδο των δωρητών για τους Παλαιστίνιους, στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι είχαν ανακοινώσει ότι θα παρείχαν βοήθεια ύψους 25 εκατομμυρίων. 

«Πλέον έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε 100 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 74 εκ. ευρώ) και η επένδυση αυτή σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερες κλινικές, καλύτερες μεταφορές, νέα κοινοτικά κέντρα και σχολεία» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε ο Κέρι.