Οι δικηγόροι του συντρόφου ενός πρώην δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που συνδέεται με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, αμφισβήτησαν σήμερα ενώπιον του Πρωτοδικείου του Λονδίνου τη νομιμότητα της σύλληψής του, τον Αύγουστο, βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας, ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Μιράντα, ο Μάθιου Ράιντερ, κατήγγειλε «την προσφυγή σε εξουσίες που ανάγονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για να κατασχεθεί δημοσιογραφικό υλικό».

Στις 18 Αυγούστου, η βρετανική αστυνομία είχε συλλάβει στο λονδρέζικο αεροδρόμιο του Χίθροου τον 28χρονο Βραζιλιάνο που είναι ο σύντροφος και ευκαιριακός συνεργάτης του Γκλεν Γκρίνγουολντ, πρώην δημοσιογράφου της Guardian που προχώρησε στη δημοσίευση εγγράφων τα οποία είχαν διαρρεύσει από τον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν τα οποία αποκαλύπτουν την έκταση των αμερικανικών και βρετανικών προγραμμάτων παρακολούθησης.

Ο Ντέιβιντ Μιράντα, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου ταξιδεύοντας από τη Γερμανία στη Βραζιλία όπου ζει με τον σύντροφό του, είχε κρατηθεί επί εννέα ώρες και είχε ανακριθεί βάσει ενός βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κατασχέσει το φορητό υπολογιστή του, το κινητό τηλέφωνό του, καθώς και τις κάρτες μνήμης και τα DVD του.

Οι δικηγόροι του Ντέιβιντ Μιράντα εκτιμούν πως το κύριο κίνητρο για να τεθεί υπό κράτηση δεν ήταν το να διαπιστωθεί αν ήταν αναμιγμένος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά «να βοηθηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών να έχουν πρόσβαση στο υλικό που βρισκόταν στην κατοχή» του Βραζιλιάνου.

Οι συνήγοροι υποστηρίζουν πως η δράση της αστυνομίας ήταν επίσης παράνομη στο μέτρο που αποτέλεσε μια «δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης».

Ο Μάθιου Ράιντερ διευκρίνισε πως όταν ο Ντέιβιντ Μιράντα συνελήφθη στο Χίθροου, «βοηθούσε τον κ. Γκρίνγουολντ στη δημοσιογραφική εργασία του». Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ είναι ο συντάκτης μιας σειράς άρθρων που δημοσιεύθηκαν στην Guardian και ήταν βασισμένα στα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το Πρωτοδικείο είχε αποφασίσει τον Αύγουστο πως τα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψη του Μιράντα δεν μπορούν να εξετασθούν από τη βρετανική αστυνομία παρά μόνο για λόγους ασφαλείας και προστασίας του κοινού.