Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, που αυξάνεται από την αύξηση των εταιρειών που προχωρούν σε μειώσεις θέσεων εργασίας και την επιβολή νέων φόρων και οι οποίες έχουν προκαλέσει κινήματα διαμαρτυρίας κυρίως στα δυτικά.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε σήμερα την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος στο πλαίσιο του νόμου και να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της κυβέρνησης, ώστε να βοηθηθούν οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, λόγια που μένει να μεταφραστούν σε πράξεις.

Ο κατάλογος των εταιρειών που προχωρούν σε μειώσεις θέσεων εργασίας και σε περικοπές μισθών δεν σταματά να αυξάνει, με 736 να έχουν υποβάλει σχέδια αναδιάρθρωσης και απολύσεων μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, αύξηση 16% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό συνέστησε τον διάλογο για την επίλυση της κρίσης στη Βρετάνη, την ώρα που το κίνημα των «κόκκινων σκούφων», που ξεκίνησε από την κινητοποίηση κατά του νέου «οικολογικού φόρου» και το οποίο αφορά τα φορτηγά της περιοχής, τείνει να σκληρύνει με ένα τελεσίγραφο και άλλες απειλές. Η γαλλική βουλή ανέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα την επιβολή του φόρου αυτού, όμως «τα κόκκινα σκουφιά» επιθυμούν να καταργηθεί.

Το τελεσίγραφο «δεν είναι η σωστή μέθοδος», εκτίμησε ο Ερό, «Η σωστή μέθοδος είναι να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλοι οι παράγοντες: πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί», πρόσθεσε.

Ο νομάρχης της περιοχής κάλεσε σήμερα από τη Ρεν σε μια σειρά συναντήσεων για να συζητηθεί το «σχέδιο δράσης για τη Βρετάνη», το οποίο είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου ο Ερό προκειμένου να δοθεί μια νέα πνοή στην περιοχή που έχει πληγεί από την κρίση του αγροτικού τομέα και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη με δεδομένο ότι πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές του 2014, καθώς οι κάτοικοι της Βρετάνης, που κατά κύριο λόγο ψηφίζουν υπέρ της αριστεράς, ενδέχεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες.

Πολιτικοί της αριστεράς περιλαμβάνονται μεταξύ των αμφισβητιών, όπως ο δήμαρχος της πόλης Καρέ, Κριστιάν Τροαντέ, μέλος μιας ομάδας έπειτα από την πρωτοβουλία της οποίας συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Κιμπέ 15.000 με 30.000 άνθρωποι που φορούσαν κόκκινους σκούφους, παραπέμποντας στην εξέγερση των αγροτών που είχε πραγματοποιηθεί τον 17ο αιώνα στη Βρετάνη.

Στο κίνημα των «κόκκινων σκουφιών», που έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά πολιτικά στεγανά της αριστεράς και της δεξιάς και έχει αφήσει πίσω τους συνδικαλιστές, συμμετέχει μια πληθώρα ανθρώπων: μικροί επιχειρηματίες, αγρότες, μισθωτοί, πολιτικοί, στους οποίους προστέθηκαν υπέρμαχοι της περιφερειακής αυτονομίας και άνθρωποι που αντιτίθενται στον γάμο των ομοφυλόφιλων. Εν ολίγοις, όλοι όσοι είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του Ολάντ.

Προς το παρόν το κίνημα παραμένει ειρηνικό, όμως ενόψει των σχεδόν καθημερινών ανακοινώσεων για καταργήσεις θέσεων εργασίας και τη συνεχιζόμενη φορολογική επιδρομή υπάρχουν φόβοι για κοινωνική βία.

Οι βίαιες δράσεις αυξάνονται στη Βρετάνη, όπου οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Tilly-Sabco έριξαν τη Δευτέρα την περίφραξη της νομαρχίας του Μορλέ και όπου τα σημεία για τη συλλογή του οικο-φόρου καταστράφηκαν. Όμως και στον βορρά, οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας VB Goossens, η οποία έχει υποβάλει αίτημα υπαγωγής της στον πτωχευτικό κώδικα, παγίδευσαν το εργοστάσιο με γκαζάκια.