Η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την δολοφονία στις 2 Νοεμβρίου των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Μάλι με ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Μαυριτανίας Sahara Medias.

"Η επιχείρηση αυτή έγινε σε απάντηση στα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Γαλλία κατά των πολιτών του Μάλι και στο έργο των αφρικανικών και των διεθνών δυνάμεων κατά των μουσουλμάνων του Αζαουάντ", όπως ονομάζουν οι Τουαρέγκ το βόρειο Μάλι, αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Aqmi θεωρεί ότι η δολοφονία των δύο δημοσιογράφων "συνιστά το ελάχιστο αντίτιμο που οφείλουν να καταβάλουν (ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ και ο λαός του για την νέα τους εκστρατεία", καταλήγει η οργάνωση αυτή στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sahara Medias, η μονάδα των μαχητών της Aqmi που διέπραξε τους φόνους αυτούς είναι αυτή του Αμπντελκρίμ Τάργκι, ενός Τουαρέγκ που πρόσκειτο σε έναν από τους κύριους ηγέτες της Aqmi στο Μάλι, τον Αμπού Ζέιντ, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές του έτους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Τσαντ και του γαλλικού στρατού στον ορεινό όγκο του Ιφόγας στο βορειοανατολικό άκρο του Μάλι.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι η δολοφονία των δύο δημοσιογράφων, της 57χρονης Ζισλέν Ντιπόν και του 55χρονου Κλοντ Βερλόν, του γαλλικού ραδιοσταθμού RFI δεν θα μείνει ατιμώρητη.

"Η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Μάλι και χρησιμοποιεί όλα τα δικά της μέσα ώστε να μην μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες όποιοι κι αν είναι αυτοί", προσθέτει η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

"Η Γαλλία είναι προσηλωμένη αδιάκοπα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σάχελ", καταλήγει.