«Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινή δήλωση, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού» κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε μαζί του απόψε στην Κύπρο.

Ο κ.Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, αναφέρθηκε μιλώντας στον κ. Ντάουνερ σε όσα προβληματίζουν τον ίδιο και την πολιτική ηγεσία, όπως και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες.

Ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ για το εάν οι δύο διαπραγματευτές έχουν φθάσει κοντά σε συμφωνία για την κοινή δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ντάουνερ είπε ότι μίλησε με τον κ. Ερογλου το πρωί και είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όλοι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την κοινή δήλωση, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διαδικασία και ο ΓΓ επιθυμεί να δει τους δύο ηγέτες να συμφωνούν επί μιας κοινής δήλωσης και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε με αυτό», είπε και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος σύντομα, τότε αυτό απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο, «αλλά κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέγιστο που μπορούμε για να πετύχουμε μια συμφωνία».

Ερωτηθείς για το εάν θα υποβάλει παραίτηση από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θεωρεί την δουλειά του πολύ ενδιαφέρουσα και πρόσθεσε : «Δεν έχει να κάνει πραγματικά με μένα αυτό έχει να κάνει με τους Κύπριους και με το να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι στο στάδιο αυτό το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί και έτσι κάθε προσπάθεια καταβάλλεται για το σκοπό αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα που φέρεται ότι τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι ο ΓΓ δεν είπε κάτι τέτοιο.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχει ερμηνευθεί έτσι, αλλά ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα απλώς παρέπεμψε στο γεγονός ότι θα ερχόμουν στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα και ότι ο ΓΓ θα ήθελε να δει ένα κοινό ανακοινωθέν».

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει στο τέλος της βδομάδας αυτής και δεν σημαίνει ότι αν δεν συμφωνηθεί τότε θα υπάρξουν συνέπειες, πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό και να μη λέμε, όπως πολλά ΜΜΕ έχουν αναφέρει, ότι πρόκειται για τελεσίγραφο», κατέληξε.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε τις τελευταίες προτάσεις της προχθές και επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές, η διαδικασία πρέπει να τερματισθεί.

Είπε μάλιστα ότι έγινε ανταλλαγή προτάσεων και αντιπροτάσεων τέσσερις ή πέντε φορές.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κίπρις» ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχθεί το πρώτο προσχέδιο που είχαν ετοιμάσει οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εναντιώθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά.