Έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε όλους όσοι γνωρίζουν ή έχουν πληροφορίες για χώρους, όπου βρίσκονται θαμμένοι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι ή Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι και πεσόντες της περιόδου 1963-64 και της εισβολής του 1974, να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές και την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Σε γραπτή δήλωση ο κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι «τα χρονικά περιθώρια για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας έχουν στενέψει και εξαντλούνται με κάθε μέρα που περνά. Πρέπει τώρα να δράσουμε αποφασιστικά, να βρούμε και να ανοίξουμε τους τάφους, να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους, να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος».

Το θέμα των αγνοουμένων, επισημαίνει, είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που ζει ο κυπριακός λαός εδώ και μερικές δεκαετίες.

«Οι οικογένειες των αγνοουμένων βιώνουν καθημερινά αυτό το δράμα περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία πολιτών. Για μισό αιώνα όσοι έχουν αγνοούμενους από τα γεγονότα του 1963-1964 και για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες όσοι έχασαν τα ίχνη των δικών τους κατά την εισβολή, βασανίζονται και υποφέρουν από την αγωνία, την αβεβαιότητα, την αμφιβολία και το φόβο για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων», αναφέρεται στην δήλωση.

Ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι αναμένει ιδιαίτερα από την Τουρκία να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις και τις συμβατικές δεσμεύσεις της και να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του τεράστιου και χρονίζοντος ανθρωπιστικού αυτού θέματος, με το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού και την παροχή ελεύθερης πρόσβασης της ΔΕΑ στις στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα αλλά και στα δικά της εδάφη.