Η ανώτατη αρχή δηλώσεων και ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων (ILDKP) στην Αλβανία επέβαλε πρόστιμα σε 14 ανώτατους αξιωματούχους για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Τα πρόστιμα δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ. Μεταξύ των 14 αυτών αξιωματούχων είναι και δύο πρώην πρεσβευτές της Αλβανίας στις ΗΠΑ, οι Αλεξάντερ Σαλαμπάντα και Καζίμ Τέπσι, καθώς και τρεις δήμαρχοι.

Πριν από μερικούς μήνες, η συγκεκριμένη Αρχή ζήτησε να διεξαχθούν έρευνες για δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα -τον Ιλίρ Μέτα και τον Ντριτάν Πρίφτι-, για απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο Ντριτάν Πρίφτι είχε δύο εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό και τρεις κατοικίες. Για τους δύο, η Βουλή αποφάσισε, δύο εβδομάδες νωρίτερα, την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας και διεξάγονται ήδη έρευνες και για το σκάνδαλο με το βίντεο που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι "Top Channel" και το οποίο έδειχνε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, να ζητεί από τον υπουργό Ενέργειας, Ντριτάν Πρίφτι, να βοηθήσει συγκεκριμένη εταιρεία στο να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, με εκχώρηση δικαιωμάτων, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, για υδροηλεκτρικό σταθμό, έναντι «μίζας» 700.000 ευρώ.

Η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, για «απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων που έχουν εξασφαλίσει, μέσω παράνομων δραστηριοτήτων και διαφθοράς».