Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν επανεξελέγη για μια τέταρτη επταετή θητεία στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 83,6% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC).

«Ο Εμομαλί Ραχμόν συγκέντρωσε 3,23 εκατομμύρια ψήφους, ποσοστό 83,6%», τόνισε η CEC την επομένη των εκλογών.

Ο ηλικίας 61 ετών Ραχμόν ξεπερνά έτσι το ρεκόρ του στις προηγούμενες εκλογές του 2006, όταν συγκέντρωσε το 79,3% των ψήφων.

Συνολικά έξι υποψήφιοι συμμετείχαν στις εκλογές αυτές, στις οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πέντε από τους υποψηφίους αυτούς ήσαν ελάχιστα γνωστοί στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με παρατηρητές, η συμμετοχή τους στόχο είχε να δώσει ένα πλουραλιστικό χαρακτήρα στην εκλογική διαδικασία.

Ο Ιμομάλι Ραχμόν, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας του από το 1992 όταν ανέτρεψε μια κυβέρνηση συνασπισμού που είχε αναλάβει την εξουσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, επανεξελέγη για μια νέα επταετή θητεία, η οποία κατέστη εφικτή ύστερα από τροποποίηση του συντάγματος το 2013. 

Αυτό θα τού επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία ως το 2020.

Επί της ηγεσίας του, η οικονομία του Τατζικιστάν πήγε από το κακό στο χειρότερο. Για το λόγο αυτό χιλιάδες Τατζίκοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να εργαστούν στο εξωτερικό, κυρίως στα ναυπηγεία της Ρωσίας.