Οι αρχηγοί των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών MI5 και MI6, καθώς και της GCHQ, του βρετανικού αντίστοιχου της αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), θα καταθέσουν μαζί σήμερα το απόγευμα, για πρώτη φορά δημοσίως, ενώπιον βρετανών βουλευτών μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Ίαν Λόμπαν, επικεφαλής της GCHQ, ο Άντριου Πάρκερ, γενικός διευθυντής της MI5, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, και ο Τζον Σόγιερς, επικεφαλής της MI6, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, αναμένεται να δεχθούν ερωτήσεις από την επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας (ISC) του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με την έκταση των μαζικών παρακολουθήσεων, που αποκαλύφθηκαν από τον πρώην αναλυτή της NSA.

Για πρώτη φορά, η ακρόαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, αλλά με καθυστέρηση δύο λεπτών ώστε να «κόβονται» αποκαλύψεις που δεν πρέπει να γίνουν γνωστές. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών κατέθεταν κεκλεισμένων των θυρών.

Με την ακρόαση αυτή, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα, επιδιώκεται να «δοθεί μια εικόνα του κόσμου των πληροφοριών και της δουλειάς που γίνεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών στο όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή διευκρινίζοντας πως δεν θα θιγεί κανένα επιχειρησιακό ζήτημα.

«Δεν θα τους θέσουμε ερωτήσεις στις οποίες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν χωρίς να αποκαλύψουν μυστικές πληροφορίες», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών και ασφάλειας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ.