Το σχέδιο δράσης για την παράταση της λειτουργίας των δύο ενεργών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, μέχρι το 2030, ανακοίνωσε ο βουλευτής του "Μπλε Συνασπισμού" και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Μαρτίν Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, τον ενημέρωσε για το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια και τού επέδωσε.

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι το μόνο που μπορεί να ανακοινώσει στα μέσα ενημέρωσης είναι η ύπαρξη του σχεδίου, διότι προς το παρόν, δεν μπορεί να παρουσιάσει λεπτομέρειες.

Η είδηση για το σχέδιο δράσης, με στόχο την παράταση της "ζωής" του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, "έρχεται" μια εβδομάδα έπειτα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η αμερικανική εταιρεία "Γουέστινγκ-Χάουζ" (Westinghouse) για επένδυση στον μοναδικό - εν λειτουργία - πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας.

Ο κ. Τράικοφ - μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας - στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ισπανία, συναντήθηκε με τον Χοσέ Γκουτιέρεζ, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο για τη νότια Ευρώπη, της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse.

Η αμερικανική εταιρεία - διά μέσου του εκπροσώπου της- εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του Κοζλοντούι, δράση που στοχεύει στην παράταση της "ζωής" των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν, ήτοι των μονάδων 5 και 6, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου.

Στον σταθμό Κοζλοντούι λειτουργούν μόνο οι δύο αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 MW έκαστος, έπειτα από την παύση της λειτουργίας των μικρών - σε ισχύ - αντιδραστήρων 1 και 4 (440 MW έκαστος) το 2002 και το 2006, εξέλιξη που είχε άμεση σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.