Στις 16 Νοεμβρίου αποφάσισε να συγκαλέσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το εθνικό συμβούλιο της «Νέας Φόρτσα Ιτάλια», για την επιλογή της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Αρχικά, η συνεδρίαση αυτή είχε ορισθεί να γίνει την 8η Δεκεμβρίου. Με την απόφασή του αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να «προλάβει τις εξελίξεις» που αφορούν κυρίως την ψηφοφορία στην ολομέλεια της γερουσίας για την αποπομπή του από το σώμα αυτό του κοινοβουλίου μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για φορολογική απάτη, η οποία ορίσθηκε για την 27η Νοεμβρίου.
Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ και να αποδείξει ότι το κόμμα του τον θεωρεί ακόμη τον κύριο εκφραστή της δεξιάς, το αναντικατάστατο σημείο αναφοράς. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι εξελίξεις δρομολογούνται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Περίπου σαράντα μέλη της λεγόμενης μετριοπαθούς ομάδας της κεντροδεξιάς ετοιμάζουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, ένα νέο πολιτικό κείμενο στο οποίο θα επαναβεβαιώνουν τη στήριξη της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα και θα θέτουν οκτώ προγραμματικά σημεία, με στόχο την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

«Θεωρούμε ότι η τυχόν αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την γερουσία δεν θα πρέπει να έχει κατ' ανάγκη συνέπεια μια νέα κυβερνητική κρίση», ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός της κεντροδεξιάς Μαουρίτσιο Σακόνι.

«Αν συγκαλέσεις το εθνικό συμβούλιο του κόμματός μας μετά την ψηφοφορία της γερουσίας για την έκπτωσή σου, θα οργανώσεις απλώς την πολιτική σου κηδεία!», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στον Μπερλουσκόνι ο Ραφαέλε Φίτο, μέλος των «σκληροπυρηνικών» και πρώην περιφερειάρχης της περιοχής της Απουλίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση RAI.

Η συντηρητική παράταξη μοιάζει να διχάζεται και πάλι: σε μετριοπαθείς και «ιέρακες». Ουδείς στην φάση αυτή είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσχισης μέρους της κεντροδεξιάς—ίσως μάλιστα αυτό συμβεί ακριβώς την ημέρα της σύγκλησης του εθνικού συμβουλίου της.

Βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων, τα δυο τρίτα του κόμματος φέρονται να πρόσκεινται ακόμη στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ το ένα τρίτο συντάσσεται με τον πρώην γραμματέα και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο. Ο Αλφάνο τάσσεται κατά της πολιτικής αστάθειας και στις 2 Οκτωβρίου αποφάσισε να μην υποστηρίξει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία του Τύπου, ο οποίος είχε αποπειραθεί να στερήσει από την κυβέρνηση την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά τον πρώην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαού της Ελευθερίας στην βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, η ομάδα των φιλοκυβερνητικών στελεχών της κεντροδεξιάς, δεν αποκλείεται να μην πάρει καν μέρος στο εθνικό συμβούλιο της «νέας Φόρτσα Ιτάλια», την 16η του μηνός.