current views are: 1

7 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:00

Πρώτη «νίκη» Αναστασιάδη στη διαμάχη με τον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Στη διαμάχη που ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα με την κυπριακή κυβέρνηση, ο ΟΗΕ έκανε ένα βήμα πίσω.

Δημοσίευση 17:00’
αρθρο-newpost

Στη διαμάχη που ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα με την κυπριακή κυβέρνηση, ο ΟΗΕ έκανε ένα βήμα πίσω.

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Στη διαμάχη που ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα με την κυπριακή κυβέρνηση, ο ΟΗΕ έκανε ένα βήμα πίσω. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ντάουνερ, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και εξέφρασε την άποψη, ότι οι διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν θα συνεχιστούν, και αν δεν υπάρξει κατάληξη αυτή την εβδομάδα μπορεί να υπάρξει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη. Το τελεσίγραφο να καταλήξουν οι δύο πλευρές ως τις 8 Νοεμβρίου έφυγε από το τραπέζι και στον ΟΗΕ κατάλαβαν, ότι οδηγούσαν έτσι τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο. 

Το Κοινό Ανακοινωθέν αναδεικνύεται ωστόσο πλέον σε κορυφαίο σημείο τριβής σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων, οι οποίες βρίσκονται πλέον σε ένα αδιέξοδο που μπορεί να αρθεί μόνο αν υποχωρήσουν οι Τουρκοκύπριοι. Ο Αναστασιάδης δεν θα κάνει πίσω και το λέει πλέον και δημόσια. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στυλιανίδη, στον Ντάουνερ, με τον οποίο είχε πολύωρη συνάντηση χθες ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινή δήλωση, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού». 

Αυτό για τη Λευκωσία σημαίνει ένα ενιαίο κράτος με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, κάτι που οι Τουρκοκύπριοι ως τώρα δεν έχουν αποδεχτεί, θέλουν να πάνε στις διαπραγματεύσεις με τα σημεία αυτά ασαφή. Το ναυάγιο εξακολουθεί να παραμένει η πιθανότερη κατάληξη, όσο και αν ο Ντάουνερ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποστηρίξει ότι σημειώνεται έστω και σε πολύ αργούς ρυθμούς πρόοδος. Ο Στυλιανίδης, που ρωτήθηκε χθες σχετικά απάντησε: “κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοια εκτίμηση αυτή τη στιγμή”, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο πόσο κοντά η μακριά βρίσκονται οι δυό πλευρές: “ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις”, είπε χαρακτηριστικά . 

Η εκκρεμότητα στο θέμα του Κοινού Ανακοινωθέντος ανατρέπει τους σχεδιασμούς για λύση ως το Μάρτιο που φαινόταν να ευνοεί η Άγκυρα και τους οποίους πλέον δεν ενστερνίζονται ούτε οι “σοβαροί” Τουρκοκύπριοι – ο πρωην πρόεδρος Ταλάτ δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα περί λύσης το Μάρτιο είναι ανοησίες. Για την Αθήνα η καθυστέρηση αυτή πάντως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αλλά μάλλον ανακούφισης. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν Σαμαράς και Βενιζέλος στην κατάσταση που βρίσκονται είναι να διολισθήσουν σε μια “τετραμερή” – ο κίνδυνος με τους χιαστί διαπραγματευτές είναι ορατός – και να βρεθούν σε διαδικασίες Μπουργκενστοκ και δημοψηφισμάτων για μια λύση στο Κυπριακό λίγες  εβδομάδες πριν από τις ευρωκλογές που ούτως ή άλλως φοβούνται.


σχετικα αρθρα