Η δικηγόρος της Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, μίας από τις δύο φυλακισμένες νεαρές γυναίκες του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ζητώντας την ακύρωση της ποινής της νεαρής γυναίκας.

Η Τολοκονίκοβα και δύο ακόμη μέλη των Pussy Riot καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό και υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος αφού εισέβαλαν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας και τραγούδησαν μια πανκ «προσευχή» εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Καταθέσαμε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο αυτή την εβδομάδα. Ζητάμε να ακυρωθεί η καταδίκη της Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα», που εκτίει ποινή δύο ετών σε στρατόπεδο εργασίας, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2014, δήλωσε η δικηγόρος της Ιρίνα Χρούνοβα.

Η Τολοκονίκοβα, που σήμερα γιορτάζει τα 24α γενέθλιά της, βρίσκεται σε διαδικασία μεταφοράς σε νέο στρατόπεδο εργασίας. Τον Σεπτέμβριο είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ είχε ισχυριστεί ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της μετά τις καταγγελίες της για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο αρ. 14 της Μορδόβια.

Οι σωφρονιστικές αρχές είχαν ανακοινώσει στις 18 Οκτωβρίου ότι η νεαρή γυναίκα θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο εργασίας, ενώ η Χρούνοβα σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει μεταφερθεί σε μια φυλακή στη Σιβηρία, χωρίς όμως σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Το νέο στρατόπεδο φέρεται να βρίσκεται στην περιοχή Κρασνογιάρσκ, στην ανατολική Σιβηρία, 4.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, σύμφωνα με τον σύζυγο της Τολοκονίκοβα Πιοτρ Βερζίλοφ. Ο Βερζίλοφ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας ότι δεν έχει νέα από τη νεαρή γυναίκα «εδώ και 19 ημέρες».

«Δεν γνωρίζω ακόμη πού βρίσκεται. Όμως ο ρωσικός νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τη μεταφορά κρατούμενων από τη μία φυλακή στην άλλη. Οπότε αυτό μπορεί να διαρκέσει καιρό», σημείωσε η Χρούνοβα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες Τετάρτη τις ρωσικές αρχές να ενημερώσουν «χωρίς καθυστέρηση» την οικογένειά της για το πού βρίσκεται η Τολοκονίκοβα και να της επιτρέψουν να συνομιλήσει με τη δικηγόρο της.

Η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, τρίτο μέλος των Pussy Riot που είχε συλληφθεί, αφέθηκε ελεύθερη πέρυσι όταν το εφετείο ανέστειλε την ποινή της. Όμως τα ρωσικά δικαστήρια έχουν απορρίψει πολλές εκκλήσεις για την απελευθέρωση της Τολοκονίκοβα και της Μαρία Αλιόχινα, 25 ετών, που επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών.