Με ανέμους που φτάνουν τα 275 χιλιόμετρα την ώρα «χτυπά» τις Φιλιππίνες ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος που πλήττει τις περιοχές του Ειρηνικού το τρέχον έτος, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές κτηρίων στις πιο εκτεθειμένες περιοχές της χώρας.

Ο Χαϊγιάν σαρώνει τις ακτές του αρχιπελάγους, ενώ νωρίτερα ήταν «πάνω» από το νησί Σαμάρ στο ανατολικό αρχιπέλαγος, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μανίλα, αφού πρώτα έπληξε την παραλιακή πόλη της Γκουιάν τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 4:40 τοπική ώρα ( 20:40 GMT της Πέμπτης).

Κινείται με ταχύτητα 39 χιλιομέτρων την ώρα προς τα βόρεια - δυτικά και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABS μετέδωσε εικόνες πλημμυρισμένων δρόμων και κτηρίων στην παράκτια πόλη Τακλομπάν.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση, Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπινίνο Αγκουίνο κάλεσε τους πολίτες να προφυλαχθούν από την γιγαντιαία καταιγίδα που θα κορυφωθεί πλησιάζοντας τις χερσαίες περιοχές με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκτιμούν ότι στο απόγειό του θα πνέει με ανέμους 380 χιλιομέτρων την ώρα.

«Συνιστώ την προσοχή των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Αφήστε ό,τι μπορείτε όσο ο Χαϊγιάν δεν έχει χτυπήσει ακόμα τη χώρα» είπε. «Μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις του τυφώνα αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο».

Ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε ότι η ενδοχώρα θα υποστεί σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες, ενώ οι παράκτιες περιοχές θα χτυπηθούν από κύματα ύψους τριών μέτρων.