Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φάχμι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στο διάστημα από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, τις οποίες θα ακολουθήσει η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπορεί να λάβει μέρος στην διαδικασία.

Οι δηλώσεις αυτές του Φάχμι, που έκανε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία, δίνουν το πιο σαφές χρονοδιάγραμμα ως σήμερα από μέρους της μεταβατικής κυβέρνησης την οποία υποστηρίζει ο στρατός σε ό,τι αφορά την επάνοδο στην πολιτική ομαλότητα στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, η οποία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μερικά από τα χειρότερα επεισόδια βίας της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο Φάχμι είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, ο πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, «είναι ακόμη νόμιμο στην Αίγυπτο» και μπορεί να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές. Η ίδια η Αδελφότητα δεν κατάφερε να επιτύχει την Τετάρτη την ακύρωση μιας δικαστικής απόφασης η οποία την έθεσε εκτός νόμου. Ο Μόρσι δικάζεται για παρακίνηση σε βία επί των ημερών του.

Σύμφωνα με τον Φάχμι, οι προεδρικές εκλογές «θα ανακοινωθούν στα τέλη της άνοιξης» και θα γίνουν «το μέγιστο μέσα σε δύο μήνες αφού ανακοινωθούν». «Επομένως μπορείτε να αναμένετε εκλογές το καλοκαίρι για την ανάδειξη νέου προέδρου, αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα» της πολιτικής μετάβασης, ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Ο Φάχμι είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η μεταβατική διακυβέρνηση θα τερματιστεί ως «την προσεχή άνοιξη», αν και δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τότε.

Οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά την διενέργεια δημοψηφίσματος για να επικυρωθεί ένα νέο Σύνταγμα, κάτι που ο Φάχμι είπε ότι θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο. Μια 50μελής επιτροπή εργάζεται για να προτείνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα το οποίο είχε καταρτιστεί υπό τον Μόρσι από μια συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.