Το κοινοβούλιο της Κροατίας ενέκρινε την πραγματοποίηση, την 1η Δεκεμβρίου, ενός δημοψηφίσματος κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων παρά την αντίθεση των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ομο​φυλοφίλων, οι οποίοι κατήγγειλαν πως επιβάλλονται διακρίσεις.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα μιας συντηρητικής ένωσης με την ονομασία «Στο όνομα της οικογένειας», η οποία συγκέντρωσε 700.000 υπογραφές πολιτών οι οποίοι θέλουν να προσδιοριστεί ο γάμος στο Σύνταγμα της χώρας ως «μια ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα».

Στο σημερινό Σύνταγμα δεν υπάρχει κανένας ορισμός του γάμου.

Εκατόν τέσσερις από τους 151 βουλευτές του κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του δημοψηφίσματος. Δεκατρείς ψήφισαν κατά. Πέντε βουλευτές απείχαν.

Βαλκανική χώρα με πληθυσμό 4,2 εκατ. κατοίκους, σχεδόν 90% των οποίων ανήκουν στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα, η Κροατία εντάχθηκε τον Ιούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν επιτρέπεται στην Κροατία, όμως τα συντηρητικά κινήματα υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα σχετική νομοθεσία που έχει στόχο να επιτρέψει την καταχώριση στα μητρώα της πολιτικής ένωσης προσώπων.

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο δημοψήφισμα συνιστά διακριτική μεταχείριση. Έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη νομιμότητά του.

Το δημοψήφισμα αυτό θα είναι το πρώτο που οργανώνεται με πρωτοβουλία πολιτών σ' αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που είναι ανεξάρτητη από το 1991.

Σύμφωνα με τον κροατικό νόμο, η επιτυχία ενός δημοψηφίσματος δεν εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής και το αποτέλεσμα θα είναι έγκυρο όποιος κι αν είναι ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.