Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο πληρώνει η CIA τον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών AT&T προκειμένου να της παρέχει τα δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών ανθρώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times η οποία επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, o δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ συνεργάζεται με την CIA χωρίς να υπάρχει κλήτευση ή εισαγγελική εντολή, αλλά βάσει ενός εθελοντικού συμβολαίου.
Η AT&T προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε και διαψεύσει το δημοσίευμα, ωστόσο ανέφερε ότι πληρωμές από κυβερνήσεις για την παροχή νόμιμων πληροφοριών είναι κάτι το σύνηθες.

Βάσει της συμφωνίας, η CIA δίνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς υπόπτων για τρομοκρατία που ζουν στο εξωτερικό, στην εταιρεία, η οποία στη συνέχεια ερευνά τις βάσεις δεδομένων της και παραδίδει την υπηρεσία τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων, που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό ξένων συνεργατών, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η CIA δεν έχει δικαιοδοσία να παρακολουθεί Αμερικανούς πολίτες και τα περισσότερα από τα στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων που της παραδίδει η AT&T αφορούν διεθνείς αριθμούς.

Όταν πρόκειται για αμερικανικό τηλεφωνικό αριθμό, η AT&T δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του ανθρώπου στον οποία ανήκει και διαγράφει πολλά από τα ψηφία του όταν δίνει τα στοιχεία στη CIA, επισημαίνει η εφημερίδα.

Χωρίς να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προγράμματος αυτού, ο Τομπ Έμπιτζ, εκπρόσωπος της CIA, διαβεβαίωσε ότι αυτές οι δραστηριότητες της υπηρεσίας δεν αφορούν στην παρακολούθηση αμερικανών πολιτών.

«Η CIA προστατεύει τη χώρα και σέβεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτικότητα διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές της συλλογής πληροφοριών επικεντρώνονται στις πληροφορίες από το εξωτερικό και την αντικατασκοπεία», σημείωσε ο Έμπιτζ.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της AT&T Μάρκ Σίγκελ δήλωσε ότι η εταιρεία διαβεβαιώνει όλους τους πελάτες της ότι τα στοιχεία τους διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο που συνάδει με την αμερικανική νομοθεσία.

 

TAGS