Δέκα ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace αναρριχήθηκαν σήμερα στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελόνη και ανήρτησαν πανό με τα οποία ζητούσαν την αποφυλάκιση των μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise, που κρατούνται στη Ρωσία από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη μία από τις προσόψεις της περίφημης βασιλικής, που είναι έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί, οι ακτιβιστές άπλωσαν πανό με τις φωτογραφίες των 30 συντρόφων τους που παραμένουν φυλακισμένοι στη Ρωσία. Στο πανό είχαν γράψει τη λέξη "Ελευθερία" στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα καταλανικά.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης παρέμειναν κρεμασμένοι στην πρόσοψη επί τρεις ώρες. "Επιλέξαμε τη Σαγράδα Φαμίλια επειδή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα για την απελευθέρωση των συντρόφων μας παντού", εξήγησε ο Λουίς Φερεϊρίμ, ο εκπρόσωπος της Greenpeace στη Βαρκελόνη.

Το υπό ολλανδική σημαία πλοίο Arctic Sunrise κατελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου ενώ έπλεε στη Θάλασσα Μπάρεντς από άνδρες της ρωσικής ακτοφυλακής και οι 30 ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτό συνελήφθησαν. Είχαν επιχειρήσει να κρεμάσουν ένα πανό σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Gazprom διαμαρτυρόμενοι για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εξόρυξη του μαύρου χρυσού στην Αρκτική.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε πολλές χώρες. Στις 5 Οκτωβρίου πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο, το Ελσίνκι, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Βιένη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους ακτιβιστές.

 

TAGS