Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ έθεσε βέτο στις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν οριστικά τον Οκτώβριο και επιτρέπουν τη χορήγηση του καθεστώτος του μόνιμου κατοίκου και της βουλγαρικής ιθαγένειας έναντι επενδύσεων, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι "μια εθνική προτεραιότητα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της εθνικής ασφάλειας", επέμεινε ο πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα γίνονται απάτες στην απόκτηση της βουλγαρικής ιθαγένειας " διότι το εν λόγω πρόσωπο "γίνεται επίσης ευρωπαίος πολίτης", πρόσθεσε. Οι υπήκοοι της Βουλγαρίας, που είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, θα μπορούν από το 2014 να εργάζονται ελεύθερα σε κάθε χώρα της Ένωσης.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες αυτές, το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου της Βουλγαρίας, μέλους της ΕΕ από το 2007, θα χορηγείται με αντάλλαγμα κατάθεση 1 εκατ. λέβα (511.000 ευρώ) σε βουλγαρική τράπεζα για διάστημα πέντε ετών. Στη συνέχεια θα είναι δυνατό το πρόσωπο αυτό να αποκτήσει τη βουλγαρική ιθαγένεια επενδύοντας το ίδιο ποσό σε μια βουλγαρική εμπορική εταιρεία των τομέων της βιομηχανίας, των υποδομών, των μεταφορών ή του τουρισμού.

"Η βουλγαρική ιθαγένεια δεν πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά με οικονομικά κίνητρα", υπογράμμισε ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Οι τροπολογίες που υιοθετήθηκαν δεν εμποδίζουν ένα πρόσωπο που έχει καταθέσει ένα εκατ. λέβα να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για να πάρει ένα δάνειο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα άλλο πρόσωπο για να πάρει το καθεστώς του μόνιμου κάτοικου, επισήμανε επίσης ο πρόεδρος.