Μία μάλλον σπάνια επίθεση δημοσίως δέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα από σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησής του και στενό του σύμμαχο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, με αφορμή τις τοποθετήσεις Ερντογάν για τους κοινούς φοιτητικούς κοιτώνες αγοριών και κοριτσιών.

Ο Ερντογάν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θέλει να ληφθούν «μέτρα» ώστε να απαγορευτεί η διαμονή φοιτητών και φοιτητριών σε κατοικίες που ενοικιάζουν από κοινού.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο στην Τουρκία, όπου οι επικριτές της κυβέρνησης εκφράζουν συχνά φόβους περί εξάπλωσης και επιβολής των κανόνων του ισλάμ σε διάφορες διαστάσεις της κοινωνικής ζωής και σε θέματα που κανονικά ρυθμίζονται από τους νόμους του κοσμικού κράτους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, εκ των ιδρυτικών στελεχών του AKP, είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο τη σχετικής ομιλίας του πρωθυπουργού σε μια κεκλεισμένων των θυρών κομματική συνεδρίαση, το περασμένο σαββατοκύριακο. Αλλά ο Ερντογάν τον εξέθεσε, επαναλαμβάνοντας τις επίμαχες θέσεις πριν από την αναχώρησή του για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Προχωρώντας σε μια ασυνήθιστη δημόσια ανταπάντηση, ο Αρίντς, παραχωρώντας χθες μια συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, υποστήριξε πως ο Ερντογάν εξέθεσε την κυβέρνηση άνευ λόγου.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό μας, ως φίλος και ως αδελφός. . . υπάρχει μια σαφής αντίφαση ανάμεσα στην δική του ομιλία ως πρωθυπουργού και στην δική μου δήλωση ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ευθύνομαι εγώ για αυτή την αντίφαση», είπε ο Αρίντς.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP, η αδιαλλαξία του Ερντογάν και η απροθυμία του να ανεχθεί οποιαδήποτε διαφωνία, ακόμα και από τους πιο στενούς του συνεργάτες, προκαλεί εντάσεις και μεγεθυνόμενες ανησυχίες στις τάξεις της συμπολίτευσης. «Το να υπερασπίζεται κανείς τον Ερντογάν γίνεται όλο και πιο δύσκολο, τα πιο λογικά μυαλά στο κόμμα το συνειδητοποιούν αυτό», σχολίασε μία τουρκική κυβερνητική πηγή.