Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στην πλέον «ταραγμένη» πολιτεία Μιτσοακάν στο δυτικό Μεξικό, βρέθηκε δολοφονημένος με σημάδια βασανισμού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης για την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας.

Ο 62χρονος Ιγνάθιο Λόπεζ Μεντόζα, δήμαρχος της πόλης Σάντα Άννα Μάγια, πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από ομάδας των καρτέλ ναρκωτικών, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό MVS, ο Ρικάρντο Μπαπτίστα. 

Ο Λόπεζ Μεντόζα γιατρός στο επάγγελμα και μέλος του αριστερού Εργατικού Κόμματος, βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στην πολιτεία Κουαναχουάτο η οποία συνορεύει με την Μιτσοακάν. Έφερε σημάδια από ξυλοδαρμό. Τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος είχε κάνει απεργία πείνας επί 18 συνεχόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια του να κερδίσει από τη μεξικάνικη Γερουσία περισσότερους πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σύμφωνα με αναφορές όταν η κεντρική κυβέρνηση υποσχέθηκε στον Λόπεζ Μεντόζα ότι θα δοθούν περισσότερα κεφάλαια για να γίνουν έργα υποδομής, μια συμμορία ναρκωτικών τον κάλεσε και του ζήτησε μέρος των χρημάτων τα οποία δεν είχε λάβει ακόμη.