Οι ΗΠΑ πρέπει να «επικαιροποιήσουν» την στάση τους απέναντι στην Κούβα, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε κουβανούς εξόριστους στο Μαϊάμι, λέγοντας πως οι στόχοι της Ουάσινγκτον θα μείνουν οι ίδιοι αλλά πρέπει να βρεθούν νέα εργαλεία.

«Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε τις πολιτικές μας» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Λάβετε υπόψη ότι όταν ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία μόλις είχα γεννηθεί, έτσι η αντίληψη ότι οι ίδιες πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1961 κατά κάποιο τρόπο θα εξακολουθούν να είναι τόσο αποτελεσματικές και σήμερα στην εποχή του διαδικτύου δεν έχει νόημα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο Ομπάμα, η αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Κούβα επέτρεψε μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες του νησιού και την αποστολή εμβασμάτων.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα σε διεθνές επίπεδο και τα Ηνωμένα Έθνη τον Οκτώβριο ψήφισαν καταδικαστική απόφαση την 22η στη σειρά. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι το γεγονός πως το εμπάργκο είναι σε ισχύ για περισσότερο από μισό αιώνα είναι «βάρβαρο».

Ο Ομπάμα είχε πει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ότι ήθελε να επανεξετάσει τις σχέσεις ΗΠΑ- Κούβας, αλλά οι προσπάθειές του έχουν απογοητεύσει την κυβέρνηση της Αβάνας, η οποία πίστευε ότι θα κάνει περισσότερα για να «διαλύσει» το εμπάργκο. Ακόμα πάντως κι έτσι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων.