Το ΔΗΚΟ προβληματίζεται κατά πόσον θα στηρίξει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για φορολόγηση των τραπεζών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι στην ουσία δεν πρόκειται για φορολογία των τραπεζών αλλά των καταθέσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των τραπεζών θα είναι "ψίχουλα", μπροστά στα τεράστια ελλείμματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι κυριότερος λόγος για τους προβληματισμούς του ΔΗΚΟ είναι ότι στην πρόταση που κατατέθηκε δεν υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία ταμείου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως είχε συμφωνηθεί.

Εμείς, είπε, είχαμε ταχθεί υπέρ της φορολόγησης, νοουμένου ότι θα γινόταν και ταμείο για προστασία των τραπεζών.

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο αποτελεί στην ουσία φορολόγηση των καταθετών διατύπωσε και η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κα Κυριακού χαρακτήρισε άκαιρη την κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους σε εθνικό επίπεδο.

Ανέφερε ακόμα ότι τα ποσά που θα αντληθούν από τη φορολόγηση των τραπεζών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τρύπες από τις σπατάλες του κράτους. Θα πρέπει, είπε η κα Κυριακού, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη, με την υλοποίηση μεγάλων έργων, γεγονός που θα αυξήσει και τις θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις του, επέκρινε το ΔΗΚΟ για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα.

Ακούγοντας τις τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου φαίνεται ότι το ΔΗΚΟ υπαναχωρεί από τη συμφωνία, που είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, είπε ο κ. Λαμάρης, σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ είχε να επιλέξει μεταξύ τριών σεναρίων και επέλεξε αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση.

Σε παρατήρηση ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν υπάρχει πρόνοια για δημιουργία ταμείου στήριξης των τραπεζών, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρχε. Δεν ξέρω, πρόσθεσε, γιατί δεν υπάρχει στην πρόταση, αλλά το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της συμπερίληψής της.

Ο κ. Λαμάρης κατηγόρησε επίσης τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ότι δεν θέλουν να αγγίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη και τον πλούτο. Σε όποια πρόταση καταθέσουμε, είπε, προσπαθούν να βρουν χίλια ψεγάδια για να την καταψηφίσουν.