Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και Γερμανία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αναμένεται να ολοκληρωθούν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας καθώς προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων δυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο τελευταίος κύκλος των συνομιλιών ξεκίνησε την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε χθες απροειδοποίητα στη Γενεύη με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να επιτευχθεί μία συμφωνία, η οποία θα προέβλεπε το πάγωμα μέρους του ατομικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των εις βάρος του κυρώσεων.

Η επίτευξη συμφωνίας απόψε φαντάζει αδύνατη, εκτιμά το Ρόιτερς, αλλά δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν εντός εβδομάδων.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ αποκάλυψε σήμερα ότι υπάρχουν "διαφορές απόψεων" ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και είπε ότι αν δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε επτά με δέκα ημέρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ανέτρεψαν τα επίσημα προγράμματά τους για να βρεθούν στη Γενεύη, με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Η Κίνα απέστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «καμιά βεβαιότητα» σε αυτό το στάδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας .

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι «ανησυχίες» του Ισραήλ για τα θέματα ασφάλειας.

«Υπάρχει ένα αρχικό κείμενο, το οποίο δεν αποδεχόμαστε. Δεν έχω καμιά βεβαιότητα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ώρα αυτή που σας μιλώ», δήλωσε από τη Γενεύη ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα "βρίσκεται πιο κοντά σε μία λογική λύση".

Δυτικός διπλωμάτης, που γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι Γάλλοι επιχειρούν να επισκιάσουν τις άλλες δυνάμεις.

«Οι Αμερικανοί, οι ΕΕ και οι Ιρανοί εργάζονται εντατικά από κοινού επί μήνες για αυτή την πρόταση κι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μία προσπάθεια του Φαμπιούς να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις ετεροχρονισμένα», είπε ο διπλωμάτης στο Ρόιτερς διατηρώντας την ανωνυμία του.

Οπως εκτιμά το Ρόιτερς, οι Αμερικανοί και οι Ιρανοί, οι χώρες των οποίων έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, είναι εκείνοι που διαθέτουν τη δύναμη να συνάψουν ή όχι μία συμφωνία.

TAGS