Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Με καθόλου καλό μάτι δεν είδε η γερμανική πλευρά την κίνηση-έκπληξη της μείωσης του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, με τον επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι να αποδεικνύει για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν χρόνο ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις επιταγές του Βερολίνου.
 
Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην ΕΚΤ, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν το μέλος του Δ.Σ. Γεργκ Άσμουσεν, καθώς και οι τραπεζίτες από τις χώρες-συμμάχους της Γερμανίας (Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία) ψήφισαν κατά της μείωσης του επιτοκίου, αφού ήθελαν να αναβληθεί η σχετική επιλογή τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και θα δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία για την ευρωζώνη. 
 
Η μείωση ήρθε ως απάντηση στην αδυναμία ανάκαμψης της ευρωζώνης και κυρίως ενώπιον της απειλής του αποπληθωρισμού (στο 0,7% τον Σεπτέμβριο έναντι λίγο κάτω από 2% του στόχου), απόρροια του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ Βορρά και Νότου εν μέσω της κρίσης. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ κατηγόρησαν άμεσα το Βερολίνο ότι ευθύνεται για την τάση αυτή, εξαιτίας του εμπορικού τους πλεονάσματος, το οποίο, ήδη έχει φτάσει σε επίπεδο-ρεκόρ (20,4 δισ.) δικαιώνοντας ουσιαστικά τα «πυρά» από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.
 
Ο «σούπερ Μάριο» περίπου έναν χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2012, είχε υποσχεθεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, θέτοντας σε ισχύ ένα απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το πλέον ριζοσπαστικό στην ιστορία της Τράπεζας, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και τότε να διαφωνεί.
 
Η διχογνωμία ΕΚΤ - Βερολίνου φαίνεται πως έχει πάρει σάρκα και οστά και σε άλλο ζήτημα, αυτό της τραπεζικής ένωσης. Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή έγραψαν ότι «η ΕΚΤ κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο», επισημαίνοντας σε 32σέλιδη νομική γνωμοδότησή της ότι μία ενιαία αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχει τις σχετικές αρμοδιότητες και να καλύπτει όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, θέση που έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν που έχει εκφράσει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημειώνεται ότι ο Γεργκ Άσμουσεν έχει εκφραστεί υπέρ της ένωσης κάνοντας εκκλήσεις προς τη χώρα του να συμβιβαστεί.
 
Ο 66χρονος Ιταλός φαίνεται πως μετατρέπει την ΕΚΤ σε έναν πιο «επιθετικό» οργανισμό, σημειώνει το Bloomberg, δείχνοντας ότι έχει ως προτεραιότητα να αναλάβει δράση όποτε χρειαστεί, παρά να περιμένει την επίτευξη συμφωνίας στο 23μελές διοικητικό του συμβούλιο. Οι κινήσεις του ακολουθούν το πνεύμα της πολιτικής του Μπεν Μπερνάνκι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) με την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης (QE- Quantitative Easing) και των χαμηλών επιτοκίων, στάση που σίγουρα δεν επικροτεί η Γερμανία, την οποία συμφέρει η συντηρητική στάση και η διατήρηση των υφιστάμενων συνθηκών.
 
Το ζήτημα είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν μπορεί μόνος του, μέσω της ΕΚΤ, να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων αφού χρειάζονται και πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες, δυστυχώς, ελέγχουν η γερμανική Καγκελαρία και οι δορυφόροι της, όμως, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα.
 
«Ο Ντράγκι μπορεί να είναι λίγο περισσότερο σαν Αμερικανός, περισσότερο ρεαλιστής και προσανατολισμένος προς τις αγορές» ανέφερε στο Bloomberg ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole CIB στο Παρίσι. «Οι Γερμανοί έχουν πιθανώς απομονωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους νοιάζει η άποψη της Bundesbank, όμως δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο» τόνισε με νόημα.
TAGS