Τουλάχιστον 600.000 κατοίκους απομάκρυναν οι αρχές του Βιετνάμ από περιοχές τις οποίες αναμένεται να πλήξει νωρίς αύριο το πρωί τυφώνας Χαϊγιάν, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο για τον έλεγχο των πλημμυρών και των καταιγίδων στο Ανόι.

«Εκκενώσαμε τουλάχιστον 147.000 κατοικίες, δηλαδή περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο σε 200.000 κατοίκους κεντρικών περιοχών, κυρίως της επαρχίας Κουάνγκ Ναμ, επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς ο Χαϊγιάν άλλαξε την πορεία του.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν, από τους ισχυρότερους που έχουν σαρώσει τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, αποδυναμώθηκε τη νύχτα περνώντας από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας του Βιετνάμ, ο τυφώνας αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1, όταν φθάσει ως τροπική καταιγίδα πλέον στις ακτές του Βιετνάμ το πρωί τις Δευτέρας, δηλαδή 24 ώρες αργότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Ο Χαϊγιάν κατευθύνεται γρήγορα βόρεια - βορειοδυτικά με ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα. Αναμένεται να φθάσει στο Βιετνάμ αύριο στις 7.00 τοπική ώρα (2.00 ώρα Ελλάδος) με ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα, δηλαδή πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ. την ώρα στις Φιλιππίνες την Παρασκευή.