Σκληρά μέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, ένα εκ των οποίων προβλέπει ότι από το 2015 όλα τα καταστήματα στη χώρα θα απαγορεύεται να εκθέτουν προϊόντα καπνού.

Ανακοινώνοντας τη νέα νομοθεσία κατά την εθνική Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι νέοι κανονισμοί είναι έτσι προγραμματισμένοι ώστε να δοθεί χρόνος στους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν.

Τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να μην εκτίθενται σε εμφανή σημεία στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ μέχρι το 2012 και στα μικρά καταστήματα μέχρι το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο.

Καθώς θα εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός, διευκρίνισε το υπουργείο, θα επιτρέπεται μόνο η προσωρινή έκθεση (των προϊόντων) υπό "συγεκριμένες περιορισμένες συνθήκες".

"Το κάπνισμα είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες και πιο επίμονες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία εξακολουθούν να καπνίζουν και το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 80.000 θανάτους κάθε χρόνο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Άντριου Λάνσλι.

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 20% των ενηλίκων καπνίζουν στην Αγγλία και η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το ποσοστό στο 18.5% μέχρι το 2015.