current views are: 1

10 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:12

Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψουμε συμφωνία με το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια “κακή και επικίνδυνη συμφωνία” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δημοσίευση 13:12’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια “κακή και επικίνδυνη συμφωνία” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια “κακή και επικίνδυνη συμφωνία” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη στις 20 Νοεμβρίου.

“Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να πείσουμε τις (μεγάλες) δυνάμεις και τους ηγέτες τους να εμποδίσουν την επίτευξη μιας κακής συμφωνίας με το Ιράν”, τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. “Ωστόσο δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Υπάρχει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Ελπίζω να αφορά μια καλή συμφωνία η οποία θα επιτρέψει τον περιορισμό ή την πλήρη καταστροφή των ικανοτήτων του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο”.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά αυτό το Σαββατοκύριακο με τους προέδρους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. “Τους είπα ότι σύμφωνα με όλη την πληροφόρηση που φθάνει στο Ισραήλ η συμφωνία που συζητείται είναι κακή και επικίνδυνη”.

Είναι “επικίνδυνη” γιατί θα χαλαρώσει την πίεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν “που χρειάστηκαν χρόνια για να επιβληθούν”, ενώ η Τεχεράνη θα διατηρήσει την ικανότητά της να εμπλουτίζει ουράνιο, διευκρίνισε.

“Υπογράμμισα ότι στην συμφωνία η οποία προτείνεται, δεν θα καταστραφεί ούτε μια συσκευή φυγοκέντρησης. Ρώτησα όλους τους ηγέτες: “γιατί υπάρχει βιασύνη;” πρόσθεσε ο Νετανιάχου τονίζοντας ότι τους ζήτησε να “περιμένουν και να ζυγίσουν” την “ιστορική απόφαση” μπροστά στην οποία βρίσκονται.

Στο τέλος μιας τεταμένης συνάντησης την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει ότι η συμφωνία η οποία συζητείται με το Ιράν είναι “μια πολύ κακή συμφωνία”.

Στις συνομιλίες της Γενεύης με την Τεχεράνη, στόχος των έξι χωρών ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για τη διακοπή των ιρανικών δραστηριοτήτων για τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει προληπτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.


σχετικα αρθρα