Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την επιστροφή του ακροδεξιού ηγέτη Αβίγκντορ Λίμπερμαν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αθώωσή του από τις κατηγορίες της διαφθοράς και της κατάχρησης εμπιστοσύνης, κίνηση που είναι πιθανό να περιπλέξει περισσότερο τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

"Ο Λίμπερμαν διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και ο διορισμός του θα ισχύσει επισήμως μετά την ορκωμοσία του στο Κοινοβούλιο, αύριο", δήλωσε εκπρόσωπος του Λίμπερμαν.

Ο Λίμπερμαν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στις 14 Δεκεμβρίου του 2012, μια ημέρα μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα απαλλασσόταν από τις κατηγορίες και θα επέστρεφε στην κυβέρνηση, θέση που τον περίμενε εφόσον αθωωνόταν.

Γεννημένος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν μετανάστευσε το 1978 στο Ισραήλ όπου προσχώρησε στο Λικούντ, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.Το 1999 ίδρυσε το δικό του κόμμα, το ακροδεξιό Ισραέλ Μπεϊτένου. Τα δυο αυτά κόμματα συμμάχησαν και παρουσίασαν κοινή λίστα υποψηφίων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με σχολιαστές, η επιστροφή του Λίμπερμαν στην κυβέρνηση αποτελεί "πλήγμα" για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Λίμπερμαν, δεν πιστεύει στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και απορρίπτει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ως εταίρο σε διαπραγματεύσεις.