Το "πράσινο φως" για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με δύο κεντρώα κόμματα έδωσαν στον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών στην Τσεχία Μπόχουσλαβ Σομπότκα οι βουλευτές του κόμματός του ύστερα από τις πρόωρες εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 20,5% της ψήφου.

Οι 180 βουλευτές του κόμματος του Σομπότκα ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ της έναρξης των συνομιλιών για συνεργασία με το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα ΑΝΟ του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπαμπίς, το οποίο εξασφάλισε το 18,7% στις πρόσφατες εκλογές και με τους Χριστιανοδημοκράτες, ένα μικρότερο κεντρώο κόμμα.

Τα τρία κόμματα μαζί απέσπασαν 111 από τις 200 έδρες στην Κάτω Βουλή καθώς τα κεντροδεξιά κόμματα που βρίσκονταν στην κυβέρνηση υπέστησαν σφοδρή ήττα.

Όπως δήλωσε ο Σομπότκα, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα--πρώτα με το κόμμα ΑΝΟ και στη συνέχεια με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Σομπότκα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου αντικαθιστώντας την μεταβατική κυβέρνηση, η οποία διορίστηκε τον Ιούλιο ύστερα από την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.